Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δίνουν άδειες για... λαθραίες ανασκαφές

Άδειες για ανασκαφές αρχαιοτήτων δίνει το Ισλαμικό Κράτος σε όλα τα εδάφη όπου κυριαρχεί. Δεν το κάνει, φυσικά, από αγάπη προς τα αρχα...


Άδειες για ανασκαφές αρχαιοτήτων δίνει το Ισλαμικό Κράτος σε όλα τα εδάφη όπου κυριαρχεί. Δεν το κάνει, φυσικά, από αγάπη προς τα αρχαία, αλλά επειδή πουλάει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτές τις λαθραίες ανασκαφές.

Τα παίρνει από εκείνους του τα βρίσκουν καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα και κάνει τις μεταπωλήσεις με τεράστια οφέλη. Τα κέρδη του φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Και είναι μόνο η αρχή. Διότι, τα μεγάλα γλυπτά και τα πολυτιμότερα αντικείμενα θα βγουν στις αγορές μετά από δεκαετίες, αφού πρώτα ξεπλυθούν.

Φανερά, το Ισλαμικό Κράτος διατείνεται πως τα ίχνη των προηγούμενων πολιτισμών, ακόμα και των πρώτων χρόνων του ισλαμισμού, είναι ειδωλολατρικά. Στο παρασκήνιο όμως, περισσότερο κλέβει παρά καταστρέφει τις αρχαιότητες. Η κλοπή γίνεται ολοένα και πιο συστηματικά. Και αν τα φώτα πέφτουν τώρα στην Παλμύρα με τη μεγάλη κληρονομιά, οι τζιχαντιστές κυριαρχούν σε άλλους 4.500 αρχαιολογικούς τόπους. «Κλέβουν οτιδήποτε μπορούν να πουλήσουν και αν δεν πουληθεί, το καταστρέφουν» δηλώνει στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ο υφυπουργός αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, Καΐς Χουσεΐν Ρασχίντ.

«Παρατηρήσαμε ότι η λεηλασία αρχαιοτήτων έχει αυξηθεί τρομερά τον τελευταίο καιρό» προσθέτει, θυμίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέχει πλέον τη Μοσούλη και μεγάλα τμήματα του Βόρειου Ιράκ, τη Νινευί, αρχαία πρωτεύουσα της ασυριακής αυτοκρατορίας κ.ά.

«Γραφειοκρατία»

Οι «ανασκαφικές» άδειες του χαλιφάτου δίδονται μέσω του Ντιβάν-αλ Ρικάζ, του σώματος διοίκησης που έχει στην ευθύνη του το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τις αρχαιότητες. «Το Ισλαμικό Κράτος τις έχει ενσωματώσει στη γραφειοκρατία του» λέει ένας ερευνητής που διαθέτει αρχεία των τζιχαντιστών. Βέβαια, ουδείς μπορεί να πει πόσα είναι τα κέρδη. Υπολογίζεται πάντως πως στα ιρακινά εδάφη, ακολουθούν αυτά των πωλήσεων πετρελαίου, που αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Και όλοι φοβούνται πως οι συστηματικές λαθρανασκαφές θα ενταθούν.

Οι ανατινάξεις στην Παλμύρα ήταν από τα τελευταία «χτυπήματα» των τζιχαντιστών
Ο αρχαιολόγος Μάικλ Ντάντι, από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, λέει ότι ήδη τα πρώτα αρχαία από την περιοχή εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές της Δύσης. Προς το παρόν πρόκειται για αντικείμενα με χαμηλές ή μέτριες τιμές, όπως σφραγιδόλιθοι με επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή. Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως τα μεγαλύτερα αντικείμενα θα αργήσουν, διότι πρέπει πρώτα να «ξεπλυθούν» αποκτώντας ψευδή παραστατικά. Για να πωληθούν νόμιμα, θα πρέπει να φαίνεται ότι ο κάτοχος τα έχει αγοράσει πριν από το 1970, οπότε τέθηκε εν ισχύι μια συνθήκη της UNESCO, η οποία αναφέρεται σε παράνομες αρχαιότητες και απαγορεύει την πώλησή τους εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά.

Όλα αυτά πάντως σχεδόν σε τίποτα δεν χρησιμεύουν. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής γνωρίζει ότι το 90% των κλασικών αρχαιοτήτων που κοσμούν αμερικανικές συλλογές ίσως και να είναι κλεμμένο.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζουν ότι ανατίναξαν δύο αρχαία μουσουλμανικά μαυσωλεία στην Παλμύρα. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, το πρώτο μαυσωλείο ανήκει σε απόγονο εξαδέλφου του προφήτη Μωάμεθ, ενώ το δεύτερο ανήκει σε ιστορική φιγούρα της Παλμύρας και βρίσκονται σχεδόν 4 χλμ από τα αρχαία.

Με την καταστροφή των ιερών αυξάνονται οι φόβοι και για τα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε μεταδώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια