Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

«Χτίζουν» ένα μουσείο με τις φωνές τους

«Χτίζουν» ένα μουσείο με τις φωνές τους
Η στέγαση των αρχαιότητων της Δήλου είναι ο στόχος του International Foundation for Greece,
που ίδρυσαν ο Γιώργος και η Ασπασία Λεβέντη
Μία μεγάλη συναυλία στις 2 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Δήλο. Ταυτοχρόνως, όμως, θα ενημερώσει το κοινό πως γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια από το International Foundation for Greece, που ίδρυσαν ο Γιώργος και η Ασπασία Λεβέντη.


Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλεξάνδρα Γκράβας, Ελ Q, Λουθ Καζάλ, Μαρκ Λαβουάν, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Μιχαήλ - Αλέξανδρος Ιακώβου, Πάνος Μουζουράκης, Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Νατσιονάλε, Γιώργος Νταλάρας, Λαμπέρ Ουιλσόν, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Παπίου, Γιώργος Περρής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης, Γιάννης Χαρούλης, Γιώργος Χωραφάς θα ενώσουν τις φωνές τους στο Καλλιμάρμαρο, δίνοντας το «παρών» αφιλοκερδώς για τη στήριξη και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ορχήστρα

Τη συναυλία θα ανοίξει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ τους Δημήτρη Πλατανιά και Τσέλια Κοστέα. Παρουσιαστές θα είναι o Νίκος Αλιάγας και o Στεφάν Μπερν. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τη σκηνοθεσία κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός, σε μουσική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη και σκηνικό Ελλης Παπαγεωργακοπούλου.

«Χτίζουν» ένα μουσείο με τις φωνές τους
Νταλάρας, Παπακωνσταντίνου και Αρβανιτάκη θα τραγουδήσουν
για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Δήλο
«Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου θα είναι ενταγμένο αρμονικά στο περιβάλλον του ιερού νησιού, βιοκλιματικό, που θα μπορεί να φιλοξενήσει πολλά από τα 48.000 ευρήματα του νησιού και ευελπιστούμε ότι θα προσφέρει ακόμα ένα κίνητρο για να επισκέπτονται Ελληνες και ξένοι το νησί». Αυτή τη δήλωση έκανε αποκλειστικά στο «Έθνος» η πρόεδρος του Ιδρύματος Ασπασία Λεβέντη.

Διακαής επιθυμία της Εφορείας Κυκλάδων και του υπουργείου Πολιτισμού ήταν εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός νέου μουσείου στη Δήλο. Μέχρι και ανασκαφικές τομές είχε κάνει ο Παναγιώτης Χατζηδάκης στην περιοχή Καμήλα, περί τα 400 μ. μακριά από το σημερινό μουσείο, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα πως δεν εντοπίζονται εκεί αρχαία. Δεν υπήρχαν, όμως, χρήματα. Το περασμένο καλοκαίρι η κ. Ασπασία Λεβέντη είπε στο υπουργείο Πολιτισμού πως το ίδρυμα προτίθεται να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επελέγη η Δήλος.

Το μουσείο θα πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και «πράσινο», ώστε να καταναλώνει σχεδόν μηδενική ενέργεια, και κατά το δυνατόν μακριά από τη θάλασσα για την προστασία των εκθεμάτων. Θα έχει εμβαδόν τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικά, για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10, 15 και 40 ευρώ, υπάρχουν όμως και των 8 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και παιδιά. Πωλούνται στο Ticket House και στα καταστήματα Γερμανός.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου