Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκκλησία του 13ου αιώνα προς πώληση στη Τουρκία

Εκκλησία, 700 ετών, που βρίσκεται στη περιοχή των Μουδανιών στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας έχει τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο ...

Εκκλησία του 13ου αιώνα προς πώληση στη Τουρκία

Εκκλησία, 700 ετών, που βρίσκεται στη περιοχή των Μουδανιών στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας έχει τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο για 1.000.000$.

Η αγγελία, που αναρτήθηκε σε δικτυακό τόπο πώλησης ακινήτων, αναφέρει ότι οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μνημείων της Προύσας. Η εκκλησία του 13ου αιώνα βρίσκεται στην κατηγορία ακινήτων «κατασκευής μεγαλύτερης των 31 ετών».

Ο Nusret Akyüz, ο κτηματομεσίτης που έβαλε την αγγελία πώλησης της εκκλησίας, απάντησε οργισμένα σε τηλεφωνικές κλήσεις δημοσιογράφων της γείτονας χώρας σχετικά με την εκκλησία.

«Την πουλάμε. Δεν μπορούμε να παρέχουμε πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην αγγελία. Μην με αναγκάζετε να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα. Είστε ο 50ος που μου τηλεφωνεί από χθες»,  δήλωσε ο Akyüz σε δημοσιογράφο της Hurriyet.

Έγγραφο του 1676 με συντάκτη τον Dr. J. Covel αναφέρει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία την Παντοβασίλισσα. Ο τρούλος και το καμπαναριό της εκκλησίας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σεισμού το 1855 και ανακαινίστηκε το 1883.

Οι  Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή για αιώνες μεταφέρθηκαν στην Τρίγλια με την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και έτσι η εκκλησία πέρασε σε ιδιωτικά χέρια!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αγγελία πώλησης ιστορικού χώρου ή εκκλησίας στην Τουρκία.

Μια παρόμοια περίπτωση είναι η πώληση, πάλι μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο, ελληνικής εκκλησίας του 18ου αιώνα στην περιοχή Melikgazi, στην Καισάρεια. Τον Μάρτιο, μια οικογένεια που ζούσε στην Καππαδοκία πωλούσε το σπίτι της μαζί με μια εκκλησία και την υπόγεια διάβαση που υπήρχε κάτω από το σπίτι προς 900.000 τουρκικές λίρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια