Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μάχιμος και πάλι ο φύλακας της Πομπηίας

Είναι ένα από τα διασημότερα σκυλιά του κόσμου: ο  «προστάτης» του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας  απεικονίζεται σε ασπρόμαυρο μωσαϊ...

Μάχιμος και πάλι ο φύλακας της Πομπηίας

Είναι ένα από τα διασημότερα σκυλιά του κόσμου: ο «προστάτης» του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας απεικονίζεται σε ασπρόμαυρο μωσαϊκό στην Οικία του Τραγικού Ποιητή.

Πράγματι, με τα μαύρα κατσαρά μαλλιά και τα απογυμνωμένα δόντια του, ο αρχαίος σκύλος βρίσκεται εδώ και 2.000 χρόνια για να αποθαρρύνει τους εισβολείς από το να πατήσουν το πόδι τους στην Οικία του Τραγικού Ποιητή, που φέρει και την περίφημη επιγραφή «Cave Canem» ή «Προσοχή στον Σκύλο».

Σήμερα, αυτό το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης που διατηρήθηκε κάτω από την τέφρα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έχει αποκατασταθεί και είναι επισκέψιμο για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.

Ο καθαρισμός του από ότι είχε μαζευτεί από τη βροχή, τη λάσπη, το χώμα και τη σταδιακή παραμέλησή του ολοκληρώθηκε προκειμένου να εκτεθεί και πάλι στο τέλος Ιουλίου.

Οι εργασίες συντήρησης του μωσαϊκού ανήκουν σε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση και προστασία της Πομπηίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προκειμένου να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Προσφέρεται στο κοινό το υπέροχο μωσαϊκό του Cave Canem. #Pompei, κάθε μέρα ένα υπερήφανο βήμα προς τα εμπρός».

Το μωσαϊκό προστατεύεται πλέον από ένα διαφανές κάλυμμα που σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέψει την πλήρη δημόσια προβολή του και να γίνει αισθητή στους επισκέπτες η κίνηση, ο ρεαλισμός και η προσοχή στη λεπτομέρεια, στοιχεία που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα αριστουργήματα της Πομπηίας. Άλλα αποκατεστημένα έργα, καθώς και νέες διαδρομές επισκεπτών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο θα προσφερθούν σύντομα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται στην Πομπηία, που για δεκαετίες είχε παραμεληθεί και λεηλατηθεί, λόγω της μειωμένης ασφάλειας και των ελλιπών μέτρων προστασίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη απείλησαν ακόμη και με απόσυρση της Πομπηίας από την λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εάν δεν επενδύονταν επαρκή κονδύλια για την αποκατάσταση και την προστασία της.

Όμως, σιγά-σιγά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται. Τον περασμένο Μάρτιο η μεγαλύτερη οικία της Πομπηίας – η Βίλα των Μυστηρίων, διάσημη για τις τοιχογραφίες της λατρείας του Βάκχου – ξανάνοιξε μετά από μια διετείς εργασίες αποκατάστασης.

«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά εξαιρετικής δουλειάς», είπε ο Franceschini. «Έχουμε κλείσει τρεις αρχαιολογικές θέσεις, ενώ άλλες 13 έχουν ανοίξει, εννέα συμβάσεις έχουν ξεκινήσει και έχουμε προσλάβει 85 άτομα». Σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, ο Franceschini δεσμευόταν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καλύψει τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας και θα ολοκληρώσει το φιλόδοξο Great Pompeii Project, προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χαρακτήριζε ως «εθνική πρόκληση».

«Η πρόκληση της Πομπηίας είναι μια πρόκληση για το έθνος», δήλωσε ο Franceschini, επαναλαμβάνοντας τη σημασία του Great Pompeii Project, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της μοναδικής αυτής αρχαίας πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση του έργου, επέμεινε ότι οι εργασίες συντήρησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015.

Τον Απρίλιο του 2014 οι ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε διάφορες καταρρεύσεις τοίχων στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις της UNESCO, ότι η διατηρημένη αρχαία πόλη θα μπορούσε να «καταρρεύσει εντελώς» και να χάσει το status του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εκτός εάν λαμβάνονταν επείγοντα μέτρα.



Πηγή: ANSA

Δεν υπάρχουν σχόλια