Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τμήμα στήλης του Tuthmosis επέστρεψε στην Αίγυπτο

Το τμήμα της στήλης που επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίν...

Τμήμα της στήλης του Tuthmosis επέστρεψε στην Αίγυπτο
Το τμήμα της στήλης που επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κατάφερε να επανακτήσει τμήμα στήλης που είχε κλαπεί και μεταφερθεί παράνομα εκτός χώρας πριν από πολλά χρόνια.

Ο Ali Ahmed, επικεφαλής του τμήματος Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι το επιστρεφόμενο τμήμα της στήλης είναι λαξευμένο από ψαμμίτη ενώ φέρει χαραγμένη σκηνή που απεικονίζει τον θεό Άμμων Ρα. Αποτελούσε μέρος στήλης που βρέθηκε στην αίθουσα του Tuthmosis στο ναό του Καρνάκ που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Λούξορ.

Το συγκεκριμένο τμήμα της στήλης βρισκόταν στην Αίθουσα του Καρνάκ, που υπέστη λεηλασίες στα γεγονότα του Γενάρη 2011. Ευτυχώς, ήταν καταγεγραμμένο στα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων, γεγονός που βοήθησε στην ανεύρεσή του και χρονολογείται στη 18η Δυναστεία. Έχει  36 εκατοστά πλάτος και 29 εκατοστά ύψος.

Ο Mamdouh Eldamaty, υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξήγησε ότι το αρχαίο έργο κατείχε βρετανός πολίτης, ο οποίος το αγόρασε χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Μετά την ενημέρωσή του από τις αρχές συμφώνησε να το επιστρέψει στην Αίγυπτο.


Το τμήμα της στήλης θα σταλεί στο εργαστήριο συντήρησης του Αιγυπτιακό Μουσείου για έλεγχο και αποκατάσταση, πριν επιστρέψει στην αρχική του θέση στο Καρνάκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια