Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Λαμπαγιαννάς Αργολίδας. Ένας βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας έρχεται στο φωςΛαμπαγιαννάς Αργολίδας. Ένας βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας έρχεται στο φως
Λίθινη θεμελίωση του εξωτερικού οχυρωματικού τείχους
Η Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Λαμπαγιαννάς Αργολίδας. Ένας βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας έρχεται στο φως», την Τρίτη 20/10/2015 και ώρα 7.00 μμ στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).

Από το 2012 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική, πλευρά του Αργολικού Κόλπου και την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι. Το 2014 εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμός της  3ης χιλιετίας στην παραλία "Λαμπαγιαννάς". Ο οικισμός ,που βρίσκεται σε βάθος από 1 μ. έως 3 μ. ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος με χαρακτηριστικά ευρήματα της Πρωτοελλαδικής ΙΙ Περιόδου, διασώζει σε μεγάλο βαθμό την κάτοψη των κτισμάτων και έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της Πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο. Πέρα από την επιστημονική σημασία του ευρήματος η ερευνητική ομάδα έδωσε μεγάλη έμφαση, και στη σχέση με την τοπική κοινωνία και το άνοιγμα της εν εξελίξει έρευνας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής πραγματοποιώντας - εκτός των άλλων - πρόγραμμα ξενάγησης κολυμβητών.

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη Διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Σίμωσι με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ιωάννας Κραουνάκη, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Julien Beck, λέκτορα του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.


Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου