Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα

H Αψίδα ανατινάχτηκε, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές το περιστύλιο δεν έχει υποστεί ζημιές Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία ...


Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα
H Αψίδα ανατινάχτηκε, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές το περιστύλιο δεν έχει υποστεί ζημιές
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την «Αψίδα του Θριάμβου» που είχε ηλικία σχεδόν 2.000 ετών, κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές. 

Η Αψίδα βρισκόταν στην είσοδο του κεντρικού περιστυλίου, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχει μείνει ανέπαφο. 

Πρόκειται για την τέταρτη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο μετά την κατάληψη της περιοχής από την ISIS το Μάιο: Έχουν καταστραφεί δύο ναοί και σύμπλεγμα ταφικών πύργων.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή των μνημείων προστίθεται στην βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων, Χαλέντ αλ Ασάαντ. 

Ανιψιός τού διακεκριμένου αρχαιολόγου ήταν εκείνος που τα ξημερώματα της Δευτέρας ανάρτησε στο Twitter την είδηση της καταστροφής της Αψίδας. 

Ο σύρος επικεφαλής αρχαιότητων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ επιβεβαίωσε στο Reuters την καταστροφή της Αψίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αρχαία πόλη «είναι καταδικασμένη». Ολόκληρη η αρχαία πόλη της Παλμύρας βρίσκεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  

Η ISIS έχει προχωρήσει σε καταστροφές αρχαίων μνημείων σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, «φροντίζοντας» τις περισσότερες φορές να καταγράφει με βίντεο ή τουλάχιστον φωτογραφίες τις καταστροφές και να τις αναρτά στο Διαδίκτυο. 

Υποτίθεται ότι οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον αρχαίων μνημείων ως παγανιστικά (όταν δεν πωλούν στη μαύρη αγορά αρχαιότητες από μουσεία και χώρους που καταλαμβάνουν), όμως φαίνεται πως οι καταστροφές έχουν τη λειτουργία τρομοκρατικής ενέργειας με «ακροατήριο» κυρίως το εξωτερικό -για αυτό και η ISIS σκόπιμα διαδίδει φωτογραφίες ή βίντεο από τις καταστροφές. 

Η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει έντονα στην καταστροφή των μνημείων με τον ΟΗΕ να έχει χαρακτηρίσει τις προηγούμενες καταστροφές στην Παλμύρα «απαράδεκτο έγκλημα απέναντι στον πολιτισμό».


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια