Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ραντεβού στην Αρχαία Νεμέα

Η αναβίωση των Αγώνων στην Αρχαία Νεμέα αποτελεί πλέον θεσμό. Όταν το 1973 ο Αμερικανός αρχαιολόγος και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Μπέρ...

Ραντεβού στην Αρχαία Νεμέα
Η αναβίωση των Αγώνων στην Αρχαία Νεμέα αποτελεί πλέον θεσμό.
Όταν το 1973 ο Αμερικανός αρχαιολόγος και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Στίβεν Μίλερ, πήγε να κάνει ανασκαφές στη Νεμέα, το μόνο στοιχείο που πρόδιδε τη σπουδαιότητα του χώρου κατά την αρχαιότητα ήταν τρεις κολώνες. 

Έστεκαν για αιώνες πεισματικά όρθιες, σαν τοπόσημο, σαν ίχνος, σαν σπάραγμα. Αυτή ήταν άλλωστε και η εικόνα που μετέφεραν οι περιηγητές που είχαν επισκεφθεί την περιοχή. Σήμερα έχουν περάσει 42 χρόνια: ο Στίβεν είναι πια ο δικός μας «Στέφανος», υπάρχουν περισσότερες κολώνες, ένα στάδιο που αποκαλύφθηκε από το χώμα, μια υπέροχη στοά, ένα μουσείο με τα ευρήματα, Έλληνες και ξένοι χορηγοί, μα κυρίως ένας νέος μύθος μέσα από την αναβίωση των αθλητικών αγώνων που λέγονταν Νέμεα.

Μέσα σε μερικές μόνο γραμμές συμπυκνώνεται μια ιστορία τεσσάρων δεκαετιών κατά τις οποίες ο Μίλερ πάλεψε με τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, όπως ο Ηρακλής με το λιοντάρι. Και νίκησε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το επίτευγμά του θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα αξιοποίησης και ανάδειξης, καθώς κατάφερε να κάνει απαλλοτρίωση, αναστήλωση, να συνεχίσει την ανασκαφή, να βρει πόρους και να επιμορφώσει την τοπική κοινωνία για το μικρό θαύμα που υπάρχει δίπλα στα χωράφια τους. Αυτό δικαιολογεί και τον θυμό του πριν από μερικά χρόνια, όταν το στάδιο και το μουσείο κινδύνευσαν να κλείσουν ή να υπολειτουργούν εξαιτίας του πλημμελούς προσωπικού φύλαξης. Ευτυχώς το έργο του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του ελληνικού κράτους και έχει βρει υποστηρικτές και φίλους σε εκατοντάδες χώρες. Και αυτό, γιατί η αναβίωση των Αγώνων έχει κάνει τη Νεμέα επίκεντρο του ενδιαφέροντος για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει μέχρι στιγμής μέρος ως δρομείς, ως εθελοντές ή ως υποστηρικτές.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Αρχαιολογική Εταιρεία ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση της Έκτης Νεμεάδας από τις 10 έως και τις 12 Ιουνίου στο αρχαίο στάδιο. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς δεν ήταν τόσο ο Στέφανος Μίλερ, όσο ο 'Αγγελος Δεληβορριάς που κήρυξε επισήμως την έναρξη των Αγώνων. Προηγήθηκε μια μικρή εισαγωγή στην αρχαία μουσική και τα αρχαία όργανα από τον Παναγιώτη Στέφο, ενώ μίλησαν ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Καλαντζής και ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης» που στηρίζει οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια του Μίλερ για τους Αγώνες και την ανασκαφή. 

Η τιμητική επιλογή στο πρόσωπο του απερχόμενου διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη δεν είναι τυχαία. Σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και την ολοκλήρωση του μουσείου, ο Δεληβορριάς συνέβαλε αποφασιστικά, αξιοποιώντας τις επαφές και την επιρροή του τη δεκαετία του ’80. 

Ραντεβού λοιπόν στη Νεμέα στις αρχές Ιουνίου και όποιος θέλει να λάβει μέρος δεν έχει παρά να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.nemeangames.org.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια