Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η δελφική περιπέτεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα από τις αρχειακές πηγές της

«Η δελφική περιπέτεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα από τις αρχειακές πηγές της: από τη Μεγάλη Ανασκαφή έως το τέλος του Β’ Παγκο...


Η δελφική περιπέτεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα από τις αρχειακές πηγές της

«Η δελφική περιπέτεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα από τις αρχειακές πηγές της: από τη Μεγάλη Ανασκαφή έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Αθανασία Ψάλτη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 18:30, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστεί αντιπροσωπευτικό μέρος του Αρχείου των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων που αφορά στους Δελφούς από το 1891, έτος έναρξης της Μεγάλης Ανασκαφής, έως και την έναρξη του Β’ Παγκoσμίου Πολέμου. Το πρώτο τμήμα του αρχείου παραχωρήθηκε ευγενώς από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Το τμήμα του αρχείου από το 1900 έως και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και μέρος του ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Η Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από το Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων: ψηφιοποίηση, διάθεση και αξιοποίηση των ιστορικών τεκμηρίων» κατά το 2014.

Όπως αναφέρει η κα Ψάλτη στην ανακοίνωση της ομιλίας της: «Η μελέτη αυτών των αρχειακών πηγών αποκαλύπτει τη μέριμνα της Υπηρεσίας και την αγωνία των Ελλήνων αρχαιολόγων για την αδιάλειπτη επιτήρηση των ανασκαφών από ελληνικής πλευράς αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων. Επίσης, αποτελεί σημαντική μαρτυρία του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Κράτους για την προστασία και την περιφρούρηση των ευρημάτων της ανασκαφής, όχι μόνο των μοναδικών, όπως ο Ηνίοχος, αλλά και των πιο ασήμαντων».

Στην ομιλία θα δοθεί έμφαση όχι μόνο στα ιστορικά γεγονότα τα οποία ρύθμισαν την τύχη της ανασκαφικής έρευνας των Δελφών αλλά και στις μικρές καθημερινές ιστορίες, όσων αγωνίστηκαν ως αφανείς ήρωες για την προστασία ενός μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια