Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δείγμα από δέρμα μαμούθ «κλειδί» για τη νεκρανάσταση του είδους

Στα νησιά Λιακόβσκι, βόρεια των ακτών της Σιβηρίας οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα λείψανα έξι μαμούθ, όπως επίσης και τους χαυλιόδοντες εν...

Δείγμα από δέρμα μαμούθ «κλειδί» για τη νεκρανάσταση του είδους
Στα νησιά Λιακόβσκι, βόρεια των ακτών της Σιβηρίας οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα λείψανα έξι μαμούθ, όπως επίσης και τους χαυλιόδοντες ενός «μαμούθ-πυγμαίου».
Ένα δείγμα από δέρμα μαμούθ, που βρέθηκε σε πολύ κατάσταση, ελπίζουν Ρώσοι και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες πως θα αποτελέσει το «κλειδί» για να μπορέσουν μέσω κλωνοποίησης να επαναφέρουν στη ζωή το εξαφανισμένο είδος.

Το δέρμα έχει ηλικία τουλάχιστον 10.000 χρόνια και εντοπίσθηκε το καλοκαίρι. Από τότε, η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε να το μελετά, ψάχνοντας για ζωντανά κύτταρα.

Η ανακάλυψη έγινε στα νησιά Λιακόβσκι, βόρεια των ακτών της Σιβηρίας. Στην ίδια περιοχή, οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα λείψανα έξι μαμούθ, όπως επίσης και τους χαυλιόδοντες ενός «μαμούθ-πυγμαίου».

Το δέρμα προς το παρόν εξετάζεται για την ύπαρξη «ζωντανών κυττάρων» που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή του γενετικού υλικού σε DNA ζωντανού ζώου, πιθανότατα κυττάρων ωαρίων ασιατικού ελέφαντα. Η έρευνα λαμβάνει χώρα σε εργαστήριο στο Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή υπολειμμάτων προϊστορικών ζώων.

Δείγμα από δέρμα μαμούθ «κλειδί» για τη νεκρανάσταση του είδους
Τα απομεινάρια δέρματος μαμούθ, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών, βρέθηκαν διατηρημένα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Σιβηρία. 
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Siberian Times ο Σέμιον Γκριγκόριεφ, επικεφαλής της αποστολής: «Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αναβίωση των μαμούθ. Οι συνάδελφοί μας στη Νότια Κορέα θεωρούν πως το δέρμα είναι το καλύτερο υλικό για την εύρεση ζωντανών κυττάρων και την κλωνοποίηση του ζώου».

Σύμφωνα με τον Γκριγκόριεφ, τα νησιά Λιακόβσκι θεωρούνται ότι ήταν το επίκεντρο της «ηπείρου των μαμούθ». Στην περιοχή υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση από λείψανα μαμούθ, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν εκεί βιολογικό υλικό το οποίο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Έκπληξη για τους ειδικούς ήταν επίσης ο χαυλιόδοντας του «μαμούθ-πυγμαίου» που βρήκαν.
Δείγμα από δέρμα μαμούθ «κλειδί» για τη νεκρανάσταση του είδους
Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν μικροποσότητα
αίματος στα απομεινάρια των μαμούθ.

Δείγματα ενός παρόμοιου είδους έχουν βρεθεί στη σημερινή Καλιφόρνια, ενώ μαμούθ μικρών διαστάσεων έχουν ανακαλυφθεί στο ρωσικό νησί Βράνγκελ.

«Ο χαυλιόδοντας ανήκει σε ένα αρχαιότερο είδος», σημειώνει ο Γκριγκόριεφ. «Ακόμη και για έμπειρους παλαιοντολόγους, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν μπροστά σε μια τέτοια ανακάλυψη».

Πριν από μερικά χρόνια, στο νησί Λιακόβσκι είχε εντοπισθεί το λείψανο ενός μαμούθ, στο οποίο βρέθηκαν καλοδιατηρημένα μυϊκά κύτταρα και μικροποσότητες αίματος.

Ωστόσο, παρά την ανακάλυψη του δέρματος, άλλοι επιστήμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικότητα η κλωνοποίηση των μαμούθ.

Ο λόγος είναι πως, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, είναι δύσκολο να προκύψουν έμβρυα τα οποία θα κυοφορήσουν με επιτυχία οι παρένθετες «μητέρες» τους, δηλαδή ελέφαντες.

Επίσης, από άλλες περιπτώσεις κλωνοποίησης, είναι γνωστό πως τα ζώα που γεννιούνται έχουν αρκετά προβλήματα υγείας, με συνέπεια να επιβιώνουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Και άλλοι επιστήμονες, έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να κλωνοποιήσουν τα μαμούθ. Η πιο επιτυχημένη απόπειρα μέχρι στιγμής έγινε από μία ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που κατάφεραν να αντιγράψουν 14 γονίδια του ζώου στο DNA του ασιατικού ελέφαντα.

Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την τελική επιτυχία μίας κλωνοποίησης μαμούθ, καθώς με τη διαθέσιμη τεχνολογία δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραγωγής βιώσιμων εμβρύων. Τα κλωνοποιημένα ζώα άλλωστε κατά κανόνα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. Τέλος, ακόμα και αν η κλωνοποίηση είναι απόλυτα επιτυχής, θα υπάρχει το ζήτημα της τοποθεσίας όπου θα ζήσει το ζώο.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν κατανοούν πλήρως τι οδήγησε το μαλλιαρό μαμούθ στην εξαφάνιση, αν και πολλοί θεωρούν ότι την προκάλεσε η κλιματική αλλαγή και το κυνήγι από τους ανθρώπους.


Πηγή: Κ. Δεληγιάννης, Ναυτεμπορική , Ναυτεμπορική 2

Δεν υπάρχουν σχόλια