Δίπλα στο μαρμάρινο σκεύος θα υπάρχει αναπαράσταση από συγκομιδή ελιάς, ενώ οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα ξεναγο...
Ο χρυσός της Ελλάδας κυλάει στα δέντρα της ελιάς και παράγεται από τον καρπό της. Δεν είναι άλλος από το ελαιόλαδο.
Αυτήν τη φορά, το Αθέατο Μουσείο του Εθνικού Αρχαιολογικού παρουσιάζει ένα μυστηριώδες αντικείμενο, που σχετίζεται με αυτό.
«Μια και η συλλογή ελιάς είναι τώρα στον καιρό της, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε ένα αντικείμενο επίκαιρο» λέει στο «Έθνος» η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη. «Ανασύραμε λοιπόν από τις αποθήκες αυτό το μαρμάρινο σκεύος, που το ονομάζουμε παραδόξου χρήσεως επειδή μόνο να υποθέσουμε τη χρήση του μπορούμε».
Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. «Το μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως» αναδύθηκε χθες στην Αίθουσα του βωμού και θα βρίσκεται εκεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.
Σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαίου κιβωτίου |
Κουμπαράς; Παγκάρι; «Ταμειακή» μηχανή; Κάτι που δεν φαντάζεται κανείς; Πολλές οι εικασίες. Δίπλα του θα υπάρχει αναπαράσταση από συγκομιδή ελιάς, ενώ οι θαυματοποιοί αρχαιολόγοι του ΕΑΜ θα ξεναγούν τους επισκέπτες στον χώρο και θα συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα.
Ελαιώνας της Αττικής |
Αυτό θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα .
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4891)
Άνοδος
Όπως λέει η κ. Λαγογιάννη, αρχαιολόγοι και προσωπικό κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι δεν μπορούν για να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του κόσμου με το μουσείο. Φέτος φαίνεται πως η επισκεψιμότητα θα έχει τόση άνοδο όση και σε χρονιές προ κρίσης.
Ο τουρισμός παίζει ρόλο, αλλά ρόλο παίζουν και οι αυθόρμητες όσο και εξαιρετικές συναντήσεις του κοινού με το προσωπικό. «Είμαστε ένα μουσείο χωρίς λεφτά», λέει, «αλλά με πολλή αγάπη από τον κόσμο. Κι αυτό μας δίνει φτερά».
Δεν υπάρχουν σχόλια