Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας Απολιθωμέν...
Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας |
Απολιθωμένοι κορμοί από το δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, εντυπωσιακό υλικό που ξεδιπλώνει με υποβλητικό τρόπο τη γέννηση του Αιγαίου, ευρήματα που δείχνουν τις γεωλογικές διεργασίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το ανάγλυφο, τις γεωμορφές και τα τοπία της νησιώτικης Ελλάδας, μαγεύουν του επισκέπτες του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο.
Στις αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενείται η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», την οποία διοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και τα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, σε επιμέλεια της εταιρείας Tetragon από τη Θεσσαλονίκη.
Στα εγκαίνια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα μουσεία ιστορίας και φυσικής ιστορίας της Αμερικής και όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που είχε η έκθεση, όχι μόνο στην ομογένεια, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς και στη συμβολή της προκειμένου να αναδειχθεί το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.
Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους και τις διεργασίες που συντελέστηκαν τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του.
Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.
Η γεωλογική ιστορία
Μετά την τελετή των εγκαινίων και τους χαιρετισμούς, ο καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, ξενάγησε τους επισκέπτες στις ενότητες της έκθεσης, που όπως είπε επιτρέπουν στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους.
Το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνουν οι απολιθωμένοι κορμοί, καθώς και άλλα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από τη νησίδα Νησιώπη, που μεταφέρθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Σικάγο.
Ο κ. Ζούρος μίλησε για την «αιωνιότητα» των κορμών και των ευρημάτων, αναφέρθηκε στα λαμπερά τους χρώματα, απίστευτα ζωντανά, ειδικά το σταχτί και το γκρίζο των ηφαιστειακών πετρωμάτων που περιβάλλουν τους κορμούς. Αμέτρητες οι αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του καστανού, του πράσινου αλλά και του μαύρου. Ανταύγειες από κροκί, άλικο, μενεξεδί μέχρι το πράσινο και το βαθύ μπλε σε ασυνήθιστους συνδυασμούς, θαμπώνουν το μάτι του επισκέπτη.
Πρόκειται για έναν κόσμο διαφορετικό, ακίνητο μα συνάμα τόσο ζωντανό, που για πολλούς δεν είναι παρά η μαγεία μιας άλλης, άγνωστης Ατλαντίδος. Μιας περιοχής που βυθίσθηκε και χάθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια κάτω από τα πυρωμένα σύννεφα στάχτης που δημιούργησαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο Βόρειο Αιγαίο και θα μπορούσε να ονομασθεί «Πομπηία των φυτών».
Με υποβλητικό τρόπο οι εικόνες, η μουσική, οι ήχοι και το φως, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη διάσταση, είναι να σαν μπαίνει σε μια μηχανή του χρόνου και... προσγειώνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκθεση θα παραμείνει στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2016 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μετά θα συνεχίσει την περιοδεία της σε άλλες αμερικανικές πόλεις.
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια