Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Robert McCabe: «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο»

Robert McCabe: «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο»
Οι φωτογραφίες του McCabe χαρακτηρίζονται
από σπάνια ευαισθησία και εικαστική ποιότητα.
Η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe,  με τίτλο «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο», παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή των Μυκηνών όπως ήταν το καλοκαίρι του 1954 και του1955, πριν  από την έλευση του τουρισμού.

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως αναφέρει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο, συνοδεύει στη σειρά αυτή τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Οι φωτογραφίες αυτές πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας εκατόν σαράντα χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών.Οι προσπάθειες του Robert McCabe,  το καλοκαίρι του 1954, να συλλάβει με το φακό του μέσα στο εκτυφλωτικό φως το φευγαλέο ανάγλυφο της πολυθρύλητης έδρας των Μυκηνών, είχαν μια μακρινή αναλογία με τις προσπάθειες των αρχαιολόγων και των λογίων να διακρίνουν, μέσα από τις λουσμένες στην αχλύ του μύθου χιλιετίες, την ταυτότητα των δημιουργών του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και τη μορφή του.

Οι φωτογραφίες του McCabe χαρακτηρίζονται από σπάνια ευαισθησία και εικαστική ποιότητα. Είναι λιτές,  διαυγείς, ποιητικές,  κλασσικές ενώ υπαινίσσονται τη μελέτη και την αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο στην κυριολεξία «ερωτεύτηκε»  κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Prinston. Μέσα από την  ποιητική  ατμόσφαιρα που δημιουργούν, προξενούν ποικίλα συναισθήματα στον θεατή, τον οποίον καλούν να συμμετάσχει σε ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο των «πολύχρυσων Μυκηνών».

Robert McCabe: «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο»

Την έκθεση πλαισιώνει  το βιβλίο -λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο», στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες του Robert McCabe, συνοδευόμενες από κείμενο της Αθηνάς Κακούρη  και  σχόλια της Lisa Wace French. Μέρος των εσόδων του καλλιτέχνη θα διατεθούν για τους σκοπούς της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο Robert McCabe φωτογραφίζει την Ελλάδα και τους κατοίκους της τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η μεγάλη ευαισθησία και η απαράμιλλη τεχνική του έχει κάνει τα έργα του κλασσικά. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία με φωτογραφίες μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν επίσης και την Ανταρκτική, την Κούβα, την Κίνα, καθώς και το κρυμμένο δάσος της Νέας Υόρκης.

Πληροφορίες:

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210 - 7213938.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου