Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό»

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοπ...

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό»

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές το χρόνο από το 1999 με βάση μια απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς η Ροτόντα πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις και το υπουργείο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την οποιαδήποτε πρόταση για μη θρησκευτική δράση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, με βάση την ιστορία του μνημείου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».

«Είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, περίτρανο δείγμα πολυ-πολιτισμικότητας» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο τόνισε πως: «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της».

Για Μετρό και ΚΘΒΕ

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό»

Αναφορικά με το Μετρό και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου ο κ. Μπαλτάς δήλωσε πως «η απόφαση που υπέγραψε το υπουργείο, με το γεγονός ότι παραμένει η Εγνατία ως έχει, παραμένει. Οι αντιδράσεις εκεί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Είμαστε σε συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει το έργο το συντομότερο, κρατώντας το αποκαλυφθέν κομμάτι της Εγνατίας έτσι όπως είναι».

Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Μπαλτάς παρακολούθησε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Νωρίτερα, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τη διεύθυνση και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού λύση στα χρόνια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θέατρο.

Ο κ. Μπαλτάς δεσμεύτηκε για την έκτακτη εκταμίευση και άμεση καταβολή ποσού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ -πέραν των δόσεων της επιχορήγησης- προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί (σε προηγούμενες περιόδους και κυρίως από τη λειτουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης) και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη αποπληρωμή τους και λειτουργία του θεάτρου.


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια