Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Μια «αόρατη» και μοναδική συλλογή γλυπτών έρχεται στο φως


Μια "αόρατη" και μοναδική συλλογή γλυπτών έρχεται στο φως

Η οικογένεια Torlonia και η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησαν για να εκτεθούν 600 ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα της συλλογής τους.

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές του κόσμου κλασικής γλυπτικής θα ανοίξει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μετά την «ιστορική» συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της αριστοκρατικής οικογένειας Torlonia. Η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 600 ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, έχει διατηρηθεί, μυστικά, σε μερικά από τα πολλά παλάτια της οικογένειας Torlonia στη Ρώμη από το 1960.

Ως πρώτο βήμα σε μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ μέλους της της οικογένειας και του Υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, 60-90 κομμάτια θα εμφανιστούν σε έκθεση που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Salvatore Settis, η οποία θα ανοίξει στα τέλη του 2017.

Ο Alessandro Poma Murialdo, της οικογένειας Torlonia, δήλωσε ότι μία από τις αρχές της συμφωνίας είναι ότι η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Μια "αόρατη" και μοναδική συλλογή γλυπτών έρχεται στο φως

«Πρόκειται να ταξιδέψουν, αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Η συλλογή πρέπει να εκτεθεί στην Ιταλία, σίγουρα στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την συμφωνία γίνεται κατανοητό ότι το σύνολο της συλλογής θα εκτεθεί σε μουσείο της Ρώμης. Ωστόσο, ο Poma Murialdo δήλωσε ότι η οικογένειά του και το υπουργείο βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις για τον τελικό προορισμό. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να περιοριστεί η συλλογή στη Ρώμη. Πρόκειται για μια θαυμάσια συλλογή και πιστεύω ότι οι χορηγοί, οι συνεργάτες και οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν, θα πρέπει να προέρχονται από όλο τον κόσμο», είπε.

Τα αριστουργήματα αυτής της συλλογής βρίσκονται για δεκαετίες στο σκοτάδι, απρόσιτα και τα έχουμε δει να εμφανίζονται μόνο σε βιβλία. Η οικογένεια Torlonia έχει στην κατοχή της σε διάφορα παλάτια 2.000-3.000 γλυπτά. Η ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να στεγάσει τη συλλογή σε ένα μουσείο ειδικά φτιαγμένο για να την φιλοξενήσει. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε κρατικό επίπεδο δε διαθέτουν τέτοια συλλογή αρχαιοτήτων.

Μια "αόρατη" και μοναδική συλλογή γλυπτών έρχεται στο φως

Μια "αόρατη" και μοναδική συλλογή γλυπτών έρχεται στο φως

Η συλλογή ξεκίνησε από τον Giovanni Torlonia το 1810 με έργα που αποκαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα κτήματα της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 γλυπτών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του σημερινού αεροδρομίου Leonardo da Vinci ή Fiumicino.

Η οικογένεια προσπάθησε παλαιότερα να ιδρύσει ένα μουσείο, αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν είχαν καρποφορήσει. 


Πηγή: The GuardianThe TOC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου