Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Ο Αριστοτέλης ταξιδεύει έως το Παρίσι και τη Γενεύη

Ο Αριστοτέλης ταξιδεύει έως το Παρίσι και τη Γενεύη
Ο Αριστοτέλης με τον Πλάτωνα. Αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιείται διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής»
Η φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή την ανακήρυξη από την UNESCO του 2016 σε Επετειακό Έτος Αριστοτέλη.

Από το Παρίσι μέχρι τη Γενεύη και τη Χαϊδελβέργη, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τη Χαλκιδική μέχρι τη Μυτιλήνη θα διοργανωθούν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τον κορυφαίο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο της ανθρώπινης σκέψης και της επιστήμης.

«Ο Αριστοτέλης εισήγαγε τον τρόπο που πρέπει να σκέφεται ο άνθρωπος για να μπορεί να επιβάλλει την άποψή του. Η λογική του Αριστοτέλη παραμένει πάντα σταθερή αξία όπως η Γεωμετρία του Ευκλείδη» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος στηρίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου του.

«Πάντοτε μιλάμε στον τόπο μας για την ανάγκη της εξωστρέφειας της παιδείας μας. Η απόφαση της UNESCO είναι μια ευκαιρία για εμάς. Κι εδώ και στο εξωτερικό, όπως στη Χαϊδελβέργη και στο Παρίσι, οι εκδηλώσεις κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κορυφαία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα στις 18 Νοεμβρίου που είναι και η παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας» τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κ.Πελεγρίνης.

«Είναι μια σειρά εκδηλώσεων που φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Παιδείας για τη στήριξή του και υπογράμμισε την οικουμενική αξία του Αριστοτέλη.

Στρογγυλή τράπεζα

Στο εξωτερικό οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με την παρουσίαση παραστάσεων, εκθέσεων και συνεδρίων. Στις 18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο Αριστοτέλης σήμερα στα Ευρωπαϊκά Σχολεία», ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση. Η επαφή των μαθητών με τον Αριστοτέλη θα ενδυναμωθεί μέσα από το μαθητικό φεστιβάλ της 16ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα συμμετέχουν τα 150 ελληνικά σχολεία που είναι συμβεβλημένα με την UNESCO αλλά και ξένα εκπαιδευτήρια.

Στη χώρα μας το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη εγκαινιάζεται αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο υπό τον τίτλο «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Μαΐου, στο Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 400 επιστημόνων από 40 διαφορετικές χώρες. Ενα αντίστοιχα μεγάλο συνέδριο, με θέμα «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα Στάγειρα Χαλκιδικής, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα φιλοξενηθεί στις 2 Ιουλίου έκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ στη Μυτιλήνη, όπου έζησε και δίδαξε ο αρχαίος φιλόσοφος, θα διοργανωθεί στις 9 Ιουλίου εκδήλωση με τίτλο: «Αριστοτέλης: ο δημιουργός της Βιολογίας - μια άλλη πτυχή του έργου του».

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017 με το Συνέδριο «Ο Αριστοτέλης Σήμερα» που θα διοργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου.

Οι εκδηλώσεις
 • 19-20 Μαρτίου: «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών – από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Βρετανικό Συμβούλιο).
 • 23-28 Μαΐου: Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης, 2.400 χρόνια»
 • (Θεσσαλονίκη – Κέντρο Αριστοτελικών σπουδών)
 • 2 Ιουλίου: Έκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών
 • (Στάγειρα Χαλκιδικής)
 • 9 Ιουλίου: «Αριστοτέλης, ο δημιουργός της Βιολογίας- μία άλλη πτυχή του έργου του».
 • (Μυτιλήνη – Γραφείο UNESCO, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
 • 10-17 Ιουλίου: Παγκόσμιο συνέδριο «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
 • (Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Το συνέδριο οργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και τη Φιλοσοφική Εταιρεία της Κύπρου.
 • 11-14 Ιουλίου: Η συμβολή του Αριστοτέλη στην ζωομουσικολογία
 • (Αθήνα – Τμήμα Μουσικών σπουδών ΕΚΠΑ)
 • 14-17 Σεπτεμβρίου: Αριστοτέλειος λόγος
 • (Αθήνα, New York Times)
 • 13 Οκτωβρίου: Ο Αριστοτέλης στα ελληνικά (ΙΕΠ – Αθήνα)
 • 18 Νοεμβρίου: Ο Αριστοτέλης στα Ευρωπαϊκά Σχολεία: παρόν, μέλλον. Θεατρική παράσταση για τον Αριστοτέλη (UNESCO, Παρίσι)
 • 16 Δεκεμβρίου: Μαθητικό φεστιβάλ για τον Αριστοτέλη (Αθήνα, Σχολεία UNESCO)
 • 14 - 17 Ιανουαρίου: Συνέδριο « Ο Αριστοτέλης σήμερα» (Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας)Πηγή: Αν. Κούκα, Έθνος , in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου