Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

«Κάλλος» στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας


«Κάλλος» στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Το φωτογραφικό έργο του αμερικανού εικαστικού Τζ. Τζόσουα Γκάρικ άφησε το αποτύπωμά του.  Μετά την παρουσίαση του εγχειρήματός του «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προβάλλεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Κάλλος» στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας από την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Εμπνευσμένη από τη δουλειά του Γκάρικ, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει τον αρχετυπικό ορισμό της λέξης «Κάλλος», όπως όπως αυτός διατυπώθηκε από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και αργότερα τον νεοπλατωνικό Πλωτίνο, με τη συμβολή 14 σύγχρονων εικαστικών.

Τυπωμένες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, οι φωτογραφίες του Γκάρικ με το απτικό σχεδόν βάθος, «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά γλυπτά από την αρχή. Μέρος της ενότητας, «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», θα παρουσιαστεί στην Ύδρα, συνομιλώντας με παλαιότερα και πρόσφατα γλυπτά έργα, με κοινό σημείο αναφοράς το κάλλος, την αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής, ή ακόμη, την αποδόμηση και την επαναδόμησή του. 

Να σημειωθεί ότι ο Γκάρικ επισκέπτεται την Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια με έναν φωτογραφικό στις αποσκευές του για να καταγράψει σημαντικές πτυχές της ιστορίας. 

Αναφέρεται συχνά στην αγάπη που τρέφει για την ελληνική αρχαιότητα, ένα συναίσθημα το οποίο προσπάθησε να μεταφέρει και στους φοιτητές του από το School of Visual Art της Νέας Υόρκης, όταν τους ξεναγούσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συνηθίζει μέσα από την τέχνη του να μιλά για τη ζωή και το θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, το κάλλος και το άλγος.

Πληροφορίες

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Κώστας Ανανίδας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Ειρήνη Γκόνου, J.Joshua Garrick, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Πασάντας, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Φιλοπούλου.

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Σχεδιασμός έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Μάριος Βουτσινάς
Σχεδιασμός καταλόγου: Δημήτρης Μητσιάνης

Εγκαίνια: Τετάρτη 4 Μαΐου, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου - 26 Ιουνίου 2016
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00-16:00


Πηγή: Ελ. Σταμοπούλου, in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου