Οι επιστήμονες επικροτούν το ενδιαφέρον του πιτσιρικά για την αρχαιολογία, ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη του δεν είναι και τόσ...
Οι επιστήμονες επικροτούν το ενδιαφέρον του πιτσιρικά για την αρχαιολογία, ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη του δεν είναι και τόσο σπουδαία.
Το γύρο του κόσμου έκανε τις προηγούμενες μέρες η είδηση πως ένας 15χρονος Καναδός ανακάλυψε μία χαμένη πολιτεία των Μάγια.
Ο William Gadoury άρχισε να εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία την εποχή που δημοσιοποιήθηκε το ημερολόγιο των Μάγια για το τέλος τους κόσμου που υποτίθεται πως θα ερχόταν το 2012. Χρησιμοποιώντας το Google Earth, βασίστηκε στους αστερισμούς των Μάγια τους οποίους βρήκε σε κάποιο χειρόγραφο, βρήκε τον 23ο αστερισμό, ένωσε τρία αστέρια και έτσι ανακάλυψε αυτή τη χαμένη πόλη.
Η ανακάλυψη του υποστηρίχτηκε και από τον Dr Armand Larocque του πανεπιστημίου του New Brunswick, ο οποίος διέκρινε το σχήμα μιας πυραμίδας και καμιά 30αριά κτήρια. Η μέθοδος του William λειτουργεί για άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως αυτούς των Ινκας, των Αζτέκων και των Χαράπα.
Δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή από το διάστημα και διάφοροι επιστήμονες από όλο τον κόσμο δίνουν μία διαφορετική, αλλά πολύ πιο απλή εξήγηση.
Ο David Stuart, ανθρωπολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας υποστηρίζει ότι όλη η υπόθεση δεν είναι τίποτα άλλο από κακή επιστήμη που διαχύθηκε στο ίντερνετ σε ελεύθερη πτώση. Στο post που ανέβασε στο facebook αναφέρει πως οι Μάγια δεν χρησιμοποιούσαν τους αστερισμούς για να χτίσουν τις πόλεις τους, ενώ για την επίμαχη φωτογραφία υποστηρίζει πως όντως αποτυπώνει κάτι που έχει φτιαχτεί από ανθρώπους, αλλά πιθανότατα πρόκειται για κάποιο παλιό χωράφι.
Το Gizmodo επικοινώνησε και με τον ανθρωπολόγο Thomas Garrison του πανεπιστημίου USC Dornsife στη Νότια Καρολίνα, ο οποίος δήλωσε ότι επικροτεί τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον του 15χρονου William για την αρχαιολογία και την επιστήμη της τηλεπισκόπησης (σ.σ. επιστήμη παρατήρησης φαινομένων και χαρακτηριστικών από απόσταση), ομολογώντας ότι θα ήθελε να τον δει να συνεχίζει τις έρευνες του και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Για την ανακάλυψη του 15χρονου λέει ότι με βάση την περιβάλλουσα βλάστηση πιθανότατα πρόκειται για κάποιο παλιό χωράφι και όχι χαμένη πόλη. Για του λόγου το αληθές έδωσε στη δημοσιότητα μια παρόμοια δορυφορική φωτογραφία ενός χωραφιού στη Γουατεμάλα, εκεί όπου δουλεύει αυτή την περίοδο.
Ο Ivan Šprajc από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών της Σλοβενία τόνισε με τη σειρά του ότι είναι ελάχιστοι οι αστερισμοί των Μάγια που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη και σε αυτούς που έχουν αναγνωριστεί, δεν είμαστε δε θέση να γνωρίζουμε πόσα και ποια αστέρια συνθέτουν αυτούς τους αστερισμούς. Γι αυτό το λόγο, προσθέτει ο Šprajc, είναι αδύνατον να εξακριβωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των αστεριών και των πόλεων των Μάγιας.
Την ίδια άποψη έχει και ο Anthony Aveni, εκ των ιδρυτών του τομέρα της Αρχαιοαστρονομίας , ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό Wired, εξήγησε ότι οι αστερισμοί των Maya που γνωρίζουμε, με εξαίρεση αυτόν του Σκορπιού, δεν έχουν καμία σχέση με τους μοντέρνους αστερισμούς που βλέπουμε στους αστρικούς χάρτες.
Ο αρχαιολόγος Richard Hansen από την άλλη, ερωτηθείς από το περιοδικό επεσήμανε ότι η τοποθεσία είναι πολύ κοντά στην αρχαία πόλη των Μάγια με την ονομασία Uxul, στην οποία γίνονται ανασκαφές από το 2009.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια