Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Επιστολή από το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κονγκρέσσο για το Κάβο ΣίδεροΕξαιρετικής σημασίας επιστολή απέστειλε στις 23 Ιουνίου 2016 το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κονγκρέσσο προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, για να εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για το σχεδιαζόμενο θέρετρο γκολφ στο Κάβο Σίδερο, λίγες μόνο μέρες πριν την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ. 


Στην επιστολή υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία για την αρχαιολογική σημασία και τις έρευνες στην περιοχή ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κονγκρέσσο «αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπορεί να θεωρηθεί σαν μια διέξοδος για την κρίση. Όμως, το να επιτραπεί η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών και μοναδικών αρχαιολογικών τοπίων θα βλάψει και την κληρονομιά και την οικονομία της χώρας μακροχρόνια»

Η επιστολή καταλήγει με την έκκληση στον πρωθυπουργό «να μην εγκρίνει τα σχέδια για ένα τέτοιο έργο και να συνεργαστεί με τις συλλογικότητες των αρχαιολόγων και των ειδικών προστασίας/συντήρησης ώστε να βρεθούν τρόποι να γίνει η καταγραφή, η διαχείριση και η προβολή αυτού του μοναδικού τοπίου. Αυτό θα εξασφαλίσει τόσο τα μακροχρόνια οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής όσο και την αειφορική διατήρηση αυτού του πολιτιστικού και φυσικού πόρου».

Ολόκληρη η επιστολή:

23 Ιουνίου 2016

Προς τον εξοχότατο κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αγαπητέ Αλέξη Τσίπρα

Το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κονγκρέσσο, κατόπιν σοβαρών ανησυχιών που εκφράστηκαν από αρχαιολόγους της Ελλάδας, θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη ανέγερση ενός πολυτελούς θερέτρου γκολφ από την Loyalward, Ltd., θυγατρική της Βρετανικής εταιρείας Minoan Group, στην περιοχή Κάβο Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη.

Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις επί αρκετά χρόνια τώρα και έχουμε γράψει προηγουμένως στους προκατόχους σας, πρωθυπουργό Καραμανλή (2008) και πρωθυπουργό Σαμαρά (2014). Όταν, αρκετά χρόνια πριν, δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή η πρόταση, η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε την ανησυχία της, υποδεικνύοντας ότι το αρχικό σχέδιο που αφορούσε την ανέγερση ενός θερέτρου 7000 κλινών μαζί με τρία γήπεδα γκολφ, σε μια εξαιρετική ξηροθερμική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν περιοχή Natura 2000, απαιτεί ειδική προστασία. Επιπλέον, η περιοχή πιθανόν περιέχει πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες. Πράγματι, οι αρχιαολόγοι ονόμασαν αυτό το πολιτισμικό τοπίο «κάψουλα χρόνου», και μια μοναδική τοποθεσία στην Μεσόγειο όσον αφορά στην πυκνότητα  αρχαίων χαρακτηριστικών (τοποθεσίες κατοίκησης και τελετουργιών, γεωργικές αναβαθμίδες, αρδευτικά κανάλια, λατομεία, και πολλά άλλα) και την εξαιρετική τους διατήρηση. Η περιοχή επίσης ανακηρύχθηκε πρόσφατα σε Γεωπάρκο της UNESCO.

Το αρχικό προτεινόμενο έργο σταμάτησε από το ΣτΕ το 2010 αλλά ένα αναθεωρημένο σχέδιο επανυποβλήθηκε από την εταιρεία, και, αν και ο αριθμός των κλινών είναι σημαντικά μειωμένος, η φύση του έργου παραμένει η ίδια (εξακολουθεί να είναι ένα θέρετρο γκολφ) και καταλαμβάνει την ίδια έκταση όπως και πριν. Επιπλέον, το αποτύπωμα του είναι δυνητικά μεγαλύτερο από πριν, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων της συνολικής έκτασης.

Περισσότερο όμως, είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι διότι, όπως σημειώθηκε παραπάνω, αυτή η περιοχή είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο, με επείγουσα ανάγκη ειδικής μέριμνας και διατήρησης. Στις Ζώνες Α1 και Α2 του προτεινόμενου έργου, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να κτίσει τα ξενοδοχεία και διάφορες υποστηρικτικές υποδομές, υπάρχουν τουλάχιστον 44 αρχαιολογικές τοποθεσίες, επιπλέον των πολλών χαρακτηριστικών του πολιτισμικού τοπίου, όπως οι αρχαίες γεωργικές αναβαθμίδες και τα αρδευτικά κανάλια. Αυτά τα δεδομένα συνελέγησαν και δημοσιεύθηκαν από μια ομάδα έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων αρχαιολόγων, που περιλαμβάνουν τους καθηγητές Jennifer Moody και Oliver Rackham, παγκόσμιες αυθεντίες στο Κρητικό τοπίο και την περιβαλλοντική και αρχαιολογία τοπίου. Το WAC ανησυχεί επίσης ότι έξη τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής του έργου είναι έξω από τα όρια της αρχαιολογικής περιοχής έρευνας του Ιτάνου (της περιοχής που ερευνήθηκε από τον Rackham και την Moody), και ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμα ερευνηθεί. Είναι πιθανόν να περιέχει πολύ περισσότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες, που θα καταστραφούν αν προχωρήσει το έργο. Το 2014, η Moody και ο Rackham, ετοίμασαν επίσης, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού, μια πολύ λεπτομερή αναφορά για την αρχαιολογική σημασία της περιοχής και την τεράστια δυνητική καταστροφή από το προτεινόμενο έργο.

Μαθαίνουμε ότι μια νέα προσφυγή έχει κατατεθεί (10 Μαΐου 2016) από πολλούς ενδιαφερόμενους αρχαιολόγους που εργάζονται σ’ αυτή την περιοχή, άλλους επιστήμονες, τοπικές οργανώσεις και, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από την Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων, την οργάνωση που εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους του δημοσίου στην Ελλάδα. Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας και τις προσπάθειες τους να σταματήσουν αυτό το έργο. Σας ενθαρρύνουμε να ακούσετε τους δικούς σας δημόσιους υπαλλήλους και ειδικούς στις προσπάθειες τους να προστατεύσουν το πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Καταλαβαίνουμε ότι, σχετικά πρόσφατα τον Απρίλιο του 2014, εσείς ο ίδιος δημόσια εκφράσατε την αντίθεση σας σ’ αυτό το έργο, και τονίσατε την καταστροφική του επίπτωση (Αυγή 24/4/2014). Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι θα παραμείνετε πιστός σ’ αυτή τη δημόσια δήλωση και θα σταματήσετε αυτή την καταστροφική διαδικασία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπορεί να θεωρηθεί σαν μια διέξοδος για την κρίση. Όμως, το να επιτραπεί η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών και μοναδικών αρχαιολογικών τοπίων θα βλάψει και την κληρονομιά και την οικονομία της χώρας μακροχρόνια. Η εμπειρία μας δείχνει ότι η προστασία πολύτιμων πολιτιστικών και φυσικών τοπίων είναι η καλύτερη εγγύηση για μακροχρόνια, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Πράγματι, η σωστή διαχείριση πολιτιστικών και φυσικών πόρων προσελκύουν χιλιάδες ή ακόμα εκατομμύρια επισκεπτών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική και την εθνική οικονομία, και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αειφορία και τη διαρκή ανάπτυξη.

Συνεπώς, σας προτρέπουμε να μην εγκρίνετε τα σχέδια για ένα τέτοιο έργο και να συνεργαστείτε με τις συλλογικότητες των αρχαιολόγων και των ειδικών προστασίας/συντήρησης ώστε να βρεθούν τρόποι να γίνει η καταγραφή, η διαχείριση και η προβολή αυτού του μοναδικού τοπίου. Αυτό θα εξασφαλίσει τόσο τα μακροχρόνια οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής όσο και την αειφορική διατήρηση αυτού του πολιτιστικού και φυσικού πόρου.

Ειλικρινά δικός σας

Καθηγητής Koji Mizoguchi (Πρόεδρος)

Γενικές Πληροφορίες

Το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κονγκρέσσο - World Archaeological Congress (WAC), με μέλη σε περισσότερες από 90 χώρες, είναι η μόνη πλήρως διεθνής και αντιπροσωπευτική οργάνωση των ενεργών αρχαιολόγων. 

Η αποστολή του  WAC είναι
1) να προάγει την επαγγελματική εκπαίδευση για μη προνομιούχα κράτη και κοινότητες,
2) να διευρύνει τη δημόσια εκπαίδευση, εμπλέκοντας εθνικές και διεθνείς κοινότητες στην αρχαιολογική έρευνα,
3) να αναπτύξει την αρχαιολογική πρακτική ώστε να ενδυναμώσει τους αυτόχθονες και τις μειονότητες,
4) να συμβάλλει στην προστασία των αρχαιολογικών περιοχών που απειλούνται από αστική ανάπτυξη, τουρισμό ή πόλεμο και
5) να αποκαταστήσει τις παγκόσμιες ανισότητες μεταξύ των αρχαιολόγων.


Αν θέλετε, υπογράψτε κι εσείς για το Κάβο Σίδερο.

Με... υπερωρίες το ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο

Με ρυθμούς «fast track» κινείται και η Δικαιοσύνη, εκτός από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις «στρατηγικές επενδύσεις», επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή ως προς την άρον άρον εκδίκαση της προσφυγής για την τουριστική επένδυση στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Σίδερο.

Η προσφυγή των 140 πολιτών και φορέων κατατέθηκε στις 10 Μαΐου και σε λιγότερο από έναν μήνα δόθηκε ημερομηνία για την εκδίκασή της.

Η συζήτηση στο ΣτΕ προσδιορίστηκε για τις 4 Ιουλίου, επίδοση που αποτελεί... πανελλήνιο ρεκόρ ταχύτητας, καθώς κατά παράδοση ανάλογες περιβαλλοντικές προσφυγές φτάνουν στο ακροατήριο του ΣτΕ περίπου έναν χρόνο μετά την υποβολή τους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τουλάχιστον περίεργο είναι και το γεγονός ότι το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα κληθεί να εργαστεί... υπερωρίες, αφού κατά παράδοση η εκδίκαση υποθέσεων σταματά στο τέλος Ιουνίου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, οι κάτοικοι της Σητείας, αλλά και περιβαλλοντικοί και επιστημονικοί φορείς της χώρας, στρέφονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος που με τις υπογραφές των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το «πράσινο φως» στην επένδυση της Minoan Group, δεσμεύοντας μια τεράστια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Κύριο επιχείρημα των φορέων είναι πως πρόκειται για περιοχή ενταγμένη σε καθεστώς προστασίας (δίκτυο Natura 2000), εντός της οποίας προβλέπεται να κατασκευαστούν πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, αλλά και γήπεδο γκολφ σε μια εντελώς άνυδρη περιοχή.

Όπως καταγγέλλεται στην προσφυγή, η επένδυση προωθείται χωρίς να έχει καταρτιστεί η απαιτούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, χωρίς να υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και χωρίς να έχει συσταθεί ο αντίστοιχος Φορέας Διαχείρισης της περιοχής.

Για την έλλειψη αντίστοιχων σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απειλούμενη με σοβαρά πρόστιμα.

Το παραπάνω ενδεχόμενο τονίζει με ανακοίνωσή της (1/6/2016) και η πανελλήνια ομοσπονδία των μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), αναφέροντας πως αντί για τα προσδοκώμενα κέρδη από τη συγκεκριμένη επένδυση τελικά οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν το βάρος των μεγάλων προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα μας.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους, τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ στρέφονται και κατά της φιλοσοφίας του μνημονιακού νόμου για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), τονίζοντας πως απαξιώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό, επιτρέποντας ευνοϊκή μεταχείριση για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», όταν επιλέγουν να εγκατασταθούν στις πιο προνομιακές περιοχές της χώρας.

Την αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου προσβάλλει και η προσφυγή των πολιτών και επ’ αυτής αναμένεται να αποφανθεί το ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή στη Σητεία έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος από τους υποστηρικτές της επένδυσης εναντίον όσων διαφωνούν με τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Πρόσφατα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Θ. Πατεράκης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσει εν είδει απολογίας τους 123 κατοίκους της περιοχής που υπέγραψαν την προσφυγή ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους, ενώ έφτασε να ζητά και τα πρακτικά των αποφάσεων των συλλογικών φορέων που συμμετέχουν στην προσφυγή, αμφισβητώντας την εγκυρότητά τους.

Την παροιμία με τον σκύλο και την πίτα θυμίζει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να βρεθεί στο πλευρό τόσο των επενδυτών όσο και των διαφωνούντων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της 2ας Ιουνίου, η Οργάνωση Μελών Σητείας, αφού σπεύδει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι «στηρίζει την επένδυση "Ιτανος Γαία"», την ίδια στιγμή επισημαίνει πως «δεν πρέπει η επένδυση να αλλοιώσει τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής με την εφαρμογή ιδιωτικής χωροταξίας», παραβλέποντας μάλλον πως ακριβώς αυτό, δηλαδή την ιδιωτική χωροταξία, προβλέπει ο νόμος για τα ΕΣΧΑΣΕ με βάση τον οποίο προχωρά η επένδυση.

Αν θέλετε, υπογράψτε κι εσείς για το Κάβο Σίδερο.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου