Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

116 μνημεία ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου

Η ανατολή της πανσελήνου με φόντο την Ακρόπολη πέρσι στις 29 Αυγούστου. Η Ακρόπολη φέτος θα είναι κλειστή στις 18 Αυγούστου, που είναι ...


116 μνημεία ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου
Η ανατολή της πανσελήνου με φόντο την Ακρόπολη πέρσι στις 29 Αυγούστου. Η Ακρόπολη φέτος θα είναι κλειστή στις 18 Αυγούστου, που είναι η τελευταία θερινή πανσέληνος.
Με την πανσέληνο του Αυγούστου, στις 18 του μηνός, θα κορυφωθούν οι βραδινές εκδηλώσεις που οργανώνει σε μουσεία και μνημεία το υπουργείο Πολιτισμού, όπως κάθε χρόνο.

Εκατόν δεκαέξι χώροι και μουσεία θα ανοίξουν εκείνη τη νύχτα, και σε 85 από αυτά θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

Ο φετινός εορτασμός θα ξεκινήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τις 17 του μηνός, ενώ μερικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στις 19, 20 και 21 Αυγούστου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και οι φύλακες αρχαιοτήτων εργάζονται δωρεάν.

Η Ακρόπολη των Αθηνών, από την οποία ξεκίνησε η αναβίωση της λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων με πανσέληνο, θα είναι κλειστή, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Το Σούνιο θα μείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς εκδήλωση. Στην Αθήνα και στην Αττική θα γίνουν αρκετές εκδηλώσεις με κεντρικές αυτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.

Ξεναγοί και αρχαιολόγοι θα μετάσχουν σε αφήγηση «Ιστοριών της νύχτας» για ορισμένα από τα διασημότερα εκθέματα.

Επίσης, οι δημιουργοί τους θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα εικαστικά έργα που εκτίθενται στον ανανεωμένο κήπο του αίθριου και στο καφέ του μουσείου.

Ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος του Μπαλέτου της Κρατικής Τηλεόρασης της Κούβας, Alejandro Ceballos και ο συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας ελληνικής λύρας Νίκος Ξανθούλης θα δώσουν παράσταση στο αίθριο του ΕΑΜ στις 8.30 μ.μ. ενώ αργότερα, στην αίθουσα του βωμού ο Νίκος Ξανθούλης θα ερμηνεύσει στο πιάνο τις μουσικές του σεληνόφωτος από γνωστά ελληνικά τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου.

Στο Νομισματικό

Συναυλία της Ζωής Τηγανούρια με το συγκρότημά της, με τίτλο «Η Ζωή με Πανσέληνο» (παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα, τη Σμύρνη και τη Μεσόγειο), συνδιοργανώνεται με το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου.

Συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Προσβάσιμοι χώροι μέσω περισχοίνισης θα είναι μόνο τα Προπύλαια και η Ρωμαϊκή Αυλή. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 8.30 έως 11.30 μ.μ. Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει μουσική εκδήλωση στη Σπάρτη, στην κορυφή του λόφου της ακρόπολης, και σε ικανή απόσταση από τα μνημεία τα οποία έχουν ήδη οριοθετηθεί με περισχοίνιση. Με φανούς θα φωτιστεί η διαδρομή διέλευσης των επισκεπτών προς τον χώρο της εκδήλωσης. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα.

Μουσική βραδιά με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος οργανώνεται και στον προαύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος που θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα. Θα ακουστούν έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (κλασική μουσική) καθώς και έργα κινηματογραφικής μουσικής.

Στο Μουσείο Θήβας, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, θα γίνει μουσική εκδήλωση με τη Νόνα Βουδούρη και τη Γυναικεία Χορωδία Ι. Ν. Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών και τη συμμετοχή του Βαγγέλη Παπάζογλου και Κώστα Δέδε, στις 9 μ.μ. Το Μουσείο θα λειτουργεί ως τις 10 μ.μ.

Στην Κρήτη θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον Κούλε, αλλά και στην Απτέρα. Δεν θα ανοίξει όμως το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε.

Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν εκδηλώσεις και τα δύο μουσεία. Στην Ολυμπία, τέλος, στο αίθριο του μουσείου θα δοθεί συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο Χρώματα της Ηλιδας και θέμα «Αφιέρωμα σε Σύγχρονους Ελληνες Συνθέτες». Γίνεται προσπάθεια να ανοίξει και ο αρχαιολογικός χώρος.

Κλειστή η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη των Αθηνών, από την οποία ξεκίνησε η αναβίωση της λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων με πανσέληνο, θα είναι κλειστή, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών.



Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια