Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμφορέας με ανθρώπινα οστά βρέθηκε στην Ιεράπετρα

Ένας πήλινος αμφορέας που περιείχε ανθρώπινα οστά εντοπίσθηκε χτες το απόγευμα στην άκρη της παραλία στην περιοχή Γρά Λυγιά της Ιερά...


Αμφορέας με ανθρώπινα οστά βρέθηκε στην Ιεράπετρα

Ένας πήλινος αμφορέας που περιείχε ανθρώπινα οστά εντοπίσθηκε χτες το απόγευμα στην άκρη της παραλία στην περιοχή Γρά Λυγιά της Ιεράπετρας.

Ένα εύρημα με ηλικία χιλιάδων ετών είναι ο αμφορέας που βρέθηκε χθες στην παραλία του Στομίου σε σημείο προς την Γρα Λυγιά. 

Στελέχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας διαπίστωσαν την ύπαρξη κομματιών του αμφορέα και των οστών, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο.

Σε αυτοψία προχώρησε κλιμάκιο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με επικεφαλής την προϊσταμένη της εφορίας, που μετέβη σήμερα στην περιοχή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ευρήματα της Μινωικής Εποχής, αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές.

Αμφορέας με ανθρώπινα οστά βρέθηκε στην Ιεράπετρα

Η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Σοφιανού βρέθηκε σήμερα στο σημείο αλλά και στο Λιμεναρχείο όπου φυλασσόταν από χθες ο σπασμένος αμφορέας και τα οστά. Όπως είπε στο Ράδιο Λασίθι ακριβής χρονολόγηση δεν μπορεί να γίνει πριν τον καθαρισμό και την συντήρηση του ευρήματος, όμως πρόκειται σίγουρα για την Μινωική Εποχή αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές, ενώ ο τρόπος ταφής μέσα στο πήλινο αγγείο ήταν πολύ συνηθισμένος την συγκεκριμένη περίοδο.

Στη σημερινή αυτοψία στην παραλία όπως είπε ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας βρέθηκαν και κάποια άλλα μικρά οστά τα οποία επίσης περισυνελέγησαν και παραδόθηκαν στην κ. Σοφιανού.

Αμφορέας με ανθρώπινα οστά βρέθηκε στην Ιεράπετρα

Αμφορέας με ανθρώπινα οστά βρέθηκε στην Ιεράπετρα

Η κ. Σοφιανού, ευχαρίστησε τον πολίτη που ενημέρωσε τις αρχές για τον αμφορέα και τόνισε πως σε περίπτωση που βρει κάποιος ανάλογο εύρημα ή κάτι που του φαίνεται περίεργο να ενημερώνει αμέσως την Εφορία Αρχαιοτήτων και να μην το μετακινεί, τόσο για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία, αλλά και γιατί δεν είναι απίθανο να βρει το μπελά του κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία.

Τέλος, για το ενδεχόμενο ανασκαφών στην περιοχή η κ. Σοφιανού τόνισε πως η Ιεράπετρα είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία και τα σημεία ενδιαφέροντος πάρα πολλά, όμως δεν πλέον δεν υπάρχουν ούτε πόροι, ούτε προσωπικό για να γίνουν όσα θα έπρεπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια