Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παλλούρες: Οι αρχαίοι κάτοικοι είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο

Σημαντικός υπήρξε κατά τη Χαλκολιθική περίοδο ο οικισμός στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, όπως διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές...


Παλλούρες: Οι αρχαίοι κάτοικοι είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο

Σημαντικός υπήρξε κατά τη Χαλκολιθική περίοδο ο οικισμός στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, όπως διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές έρευνες. Οι κάτοικοί του είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή ειδωλίων, διέθεταν μεταλλικά αντικείμενα και μεγάλα, καλοκτισμένα σπίτια.  

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη λήξη της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστημίου του Λέιντεν, υπό τη διεύθυνση του δρος Μπλέντα Ντούρινγκ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. 

Κατά την ανασκαφική περίοδο του 2016 ανασκάφηκαν δύο μικρές γειτονιές οικισμού που υπήρξε πριν από 5000 χρόνια. Στα βόρεια, διερευνήθηκε μια μεγάλων διαστάσεων μνημειακή οικία επιχρισμένη τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά. Στο κέντρο της βρέθηκε μεγάλο τριβείο και εστία διαμέτρου 2,5 μέτρων. Δίπλα εντοπίστηκαν άλλα παρόμοια κτίρια. 

Στα νότια, ανασκάφηκε ομάδα από μικρότερα κυκλικά κτίρια διαμέτρου μεταξύ 6 και 8μ. Η περιοχή αυτή όμως δεν ήταν καθόλου φτωχή σε ευρήματα αφού από εδώ συλλέχθηκαν χάλκινα αντικείμενα, ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα σε θέσεις της Χαλκολιθικής περιόδου. Επίσης βρέθηκαν και περίτεχνα ειδώλια.

Από τις έρευνες διαφαίνεται ότι ο οικισμός στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες υπήρξε σημαντικός κατά τη Χαλκολιθική περίοδο. Οι κάτοικοί του είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο (για την κατασκευή ειδωλίων), διέθεταν μεταλλικά αντικείμενα και μεγάλα, καλοκτισμένα σπίτια.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Leiden, υπό τη διεύθυνση του δρος Bleda Düring, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια