Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγ.Κοτταρίδη: Μόνο θετική η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχα...


Αγγ.Κοτταρίδη: Μόνο θετική η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη
Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη τις αναφορές ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας μπλοκάρει την ανάπτυξη της πόλης. 

«Έχουν παραπλανήσει τους πολίτες» δηλώνει στο in.gr, εξηγώντας ότι δεν προβλέπεται ούτε η δημιουργία αδόμητων περιοχών ή ούτε αλλαγές στον τρόπο δόμησης.

«Τους έχουν παραπλανήσει. Τους παρουσίασαν ως οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου το άρθρο 13 (σ.σ. του νόμου 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς») που αφορά στη δημιουργία Ζώνης Α' (σ.σ. περιοχή στην οποία απαγορεύεται παντελώς η δόμηση)» επισημαίνει η κ. Κοτταρίδη. 

«Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η Πάτρα και η Αθήνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο» συνεχίζει, σημειώνοντας ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας αποτελεί ουσιαστικά μια κωδικοποίησή των ήδη υφιστάμενων κηρύξεων.

Όπως εξηγεί, με την αναοριοθέτηση βελτιώνονται οι ισχύουσες διαδικασίες και προωθείται ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος των εκσκαφών. «Οι εκσκαφές στη Βέροια έχουν γίνει κατά το 90%. Δηλαδή αν γκρεμιστεί ένα σπίτι, θα πάμε να ελέγξουμε την εκσκαφή, το οποίο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά πλέον θα γίνεται συγκροτημένα» τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας προβλέπει τη συγκρότηση σε συνεργασία με τον Δήμο οργανωμένων ζωνών ανάπτυξης διάφορων επαγγελματικών επιχειρήσεων (π.χ. δημιουργία εστιατορίων, καφέ μπαρ κλπ.) ώστε, μέσα από την κωδικοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών, να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η αδειοδότησή τους. 

Επίσης, προωθείται σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. πολεοδομία) η ανάπτυξη μιας κοινής συνισταμένης σχεδιασμού για τις φυτεύσεις, την τοποθέτηση των περιπτέρων, των διαφόρων πινακίδων, των κάδων απορριμμάτων και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού, «με στόχο την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του αστικού χώρου στις περιοχές των μνημείων, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικός για κατοίκους και επισκέπτες».

«Οι επιχειρήσεις υπόκεινται ούτως ή άλλως σε έλεγχο όταν είναι στην παλαιά πόλη, ή κοντά σε μνημεία» υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας πως η πρόταση της Εφορείας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας μόνον θετικά να αξιολογηθεί, ως το απαραίτητο υπόβαθρο για την συνολική ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

«Η Βέροια πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει, ως σημαντικός αρχαιολογικός-τουριστικός προορισμός, δίπλα στον κορυφαίο από κάθε άποψη αρχαιολογικό χώρο των Αιγών που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας» τονίζει η κ. Κοτταρίδη.

Τέλος, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την Εφορεία ότι «γίνεται φραγμός και μπλοκάρει την ανάπτυξη της Βέροιας», σημειώνει ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ημαθία και τον Δήμο Βέροιας έχουν πραγματοποιηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Άννα Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια