Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Πίθος της Μυκόνου μας εξιστορεί την Άλωση της Τροίας

Από αριστερά: H Ελένη Καλμπουρτζή, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου Αντιδήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Τσάκος αρχαιολόγ...


Από αριστερά: H Ελένη Καλμπουρτζή, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου Αντιδήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Τσάκος αρχαιολόγος, ο Αντώνης Κουσαθανάς δημοτικός σύμβουλος, ο Κωνσταντίνος Κουκάς Δήμαρχος, η Ανδριανή Κουφού πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης - Διευθυντής Κυκλαδικού Μουσείου και του Μουσείου της Ελεύθερνας, η Ζώζη Παπαδοπούλου αρχαιολόγος & υπεύθυνη Δήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Θωμάς Κοτσιγιάννης εικαστικός Αρχαίων αντιγράφων, και ο Στέλιος Μπρίγγος αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή  22 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου η πρωτότυπη ψηφιακή αρχαιολογική έκθεση με τίτλο: «Η Άλωση της Τροίας. Ο πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες της Ελεύθερνας». 

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Μυκόνου μέσω της ΚΔΕΠΠΑΜ, που συνδιοργανώνονται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο της Ελεύθερνας και περιλαμβάνουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα: «Ο Όμηρος στο Αιγαίο». Η έκθεση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και βασίζεται στην ψηφιακή αναπαράσταση του σημαντικότερου εκθέματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, του περίφημου πίθου της Μυκόνου, ο οποίος βγαίνει από το μουσείο για να εκτεθεί στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, τα Ματογιάννια. Επίσης, η έκθεση αποτελεί προοίμιο των πολιτιστικών δράσεων με τίτλο «Ο Όμηρος στο Αιγαίο» που θα δούμε το 2017.

Ο πίθος, πάνω στον οποίο απεικονίζονται ανάγλυφα δραματικές σκηνές από την Άλωση της Τροίας, αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα με αντιπολεμικό περιεχόμενο και μήνυμα, το οποίο είναι απόλυτα επίκαιρο στις ταραγμένες εποχές που ζούμε.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν, επίσης, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Σίσσυ Παυλοπούλου, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ελένη Καλμπουρτζή, η αρχαιολόγος Ζώζη Παπαδοπούλου και πλήθος κόσμου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον κήπο του Μελετόπουλου του «Σινέ Μαντώ» με απαγγγελιές. Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης διάβασε αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου, η Διδάκτωρ Μιμίκα Γιαννοπούλου διάβασε αποσπάσματα από τις Τρωάδες του Ευρυπίδη, ενώ ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος και ο καθηγητής και συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς διάβασαν αποσπάσματα από την τραγική περιπέτεια του Αίαντα του Λοκρού.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε την ταινία (Ο Όμηρος στην Κρήτη), που προβάλλετε στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη και της διδακτωρ Μιμίκας Γιαννοπούλου σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 19.00 έως 24.00.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια