Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα - ασπίδα για το Θέατρο Νικόπολης

Το αρχαίο θέατρο Νικόπολης δεν είναι επισκέψιμο. Ο χρόνος, οι σεισμοί, το νερό και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αφήσει τα ίχνη τους πά...

Έργα - ασπίδα για το Θέατρο Νικόπολης
Το αρχαίο θέατρο Νικόπολης δεν είναι επισκέψιμο. Ο χρόνος, οι σεισμοί, το νερό και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο σπουδαίο οικοδόμημα
Ήταν μεγαλύτερο από το Ηρώδειο, αλλά τίποτα δεν δείχνει σήμερα την αίγλη του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης. 

Το μνημείο στέκει περήφανο μεν, αλλά ερειπωμένο και ταυτοχρόνως θαμμένο σε ένα μέρος του στη γη. Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το αναστηλώσει, αν και δεν αισθάνεται ότι θα είναι σε θέση να διαθέσει κονδύλια για πλήρη ανάδειξή του. Θα ξεκινήσει πάντως, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο που παρουσίασαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο Θέμης Μπιλής και η Μαρία Μαγνήσαλη και θα γίνουν οι εργασίες της πρώτης φάσης, εφόσον ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Το μνημείο είναι μη επισκέψιμο προς το παρόν καθώς η κατάστασή του είναι επικίνδυνη. Ετοιμορροπίες, κλίσεις κοντινές με του πύργου της Πίζας, και σε άλλα σημεία μέχρι και 60%, και παρασκήνια σε οριακή ισορροπία δεν επιτρέπουν στο κοινό να το προσεγγίσει. Ο χρόνος, οι σεισμοί και το νερό, όπως και η ανθρώπινη παρέμβαση με συστηματικές αφαιρέσεις και καταστροφές του υλικού του, το έχουν φέρει σε σημείο καμπής. Πρόκειται για ένα κτίσμα 9.500 τετραγωνικών μέτρων με αστοχίες σχεδόν παντού, όπως είπαν ο κ. Μπιλής και η κ. Μαγνήσαλη. Πολλά από τα δομικά του στοιχεία είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Γι΄αυτό και οι αρχιτέκτονες μελετητές προτίμησαν να καταρτίσουν μια ολική μελέτη για ολόκληρο το μνημείο. Από το σκηνικό οικοδόμημα, που χρειάζεται αντιστηρίξεις και αναστήλωση, μέχρι τα ειδώλια στο άνω τμήμα του κοίλου. Θα ξεκινήσουν με μια τεχνική μελέτη για το γεωλογικό υπόβαθρο και θα συνεχίσουν με τα στατικά προβλήματα του σκηνικού οικοδομήματος και με το άνω διάζωμα του κοίλου.

Το υπόλοιπο θέατρο είναι θαμμένο και θα απαιτηθούν ανασκαφές, όπως και στο σκηνικό οικοδόμημα. Οπως φαίνεται, αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο της β΄φάσης - ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν τα χρήματα.

Σε ιερό χώρο

Η Νικόπολη, η πόλη που χτίστηκε σε ανάμνηση της Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη της Πρέβεζας. Το Θέατρο της Νικόπολης βρίσκεται στο «Προάστειο», έναν ιερό χώρο - τέμενος στο βόρειο τμήμα της Νικόπολης εκτός των τειχών της ρωμαϊκής περιόδου. Το μνημείο έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό με πανοραμική θέα προς τη Νικόπολη, τον Αμβρακικό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Οπως είπε στο ΚΑΣ ο Κωνσταντίνος Ζάχος, που γνωρίζει άριστα όλα τα μνημεία της περιοχής, η ανέγερσή του εντάχθηκε στο οικοδομικό πρόγραμμα του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των Ακτίων, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν σκηνικοί και μουσικοί αγώνες. Σημαντικές εργασίες επισκευής και ανακατασκευής πραγματοποιήθηκαν κατά τους επόμενους αιώνες.

Έργα - ασπίδα για το Θέατρο Νικόπολης
Μεγάλο μέρος του θεάτρου της Νικόπολης είναι θαμμένο και απαιτούνται ανασκαφές για την ανάδειξή του
Το μνημείο χαρακτηρίζεται από τον ιδιότυπο συγκερασμό στοιχείων της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Το κοίλο του θεάτρου έχει διάμετρο 96 μέτρων και αναπτύσσεται στο φυσικό πρανές του λόφου (ελληνικό σύστημα) όπως και σε λιθόκτιστες υποδομές (ρωμαϊκό σύστημα). Περιμετρικά του κοίλου εξωτερικά -για την καλύτερη προστασία του μνημείου- κατασκευάστηκε ψηλός καμπύλος τοίχος, ο οποίος κατά διαστήματα ενισχυόταν με αντηρίδες, που έφεραν τις ωθήσεις της κατασκευής. Στα άκρα και στο μέσον του τοίχου, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα πολλά προβλήματα, ανοίγονταν τρεις είσοδοι προς το κοίλο. Στο ανώτατο τμήμα του κοίλου δημιουργείται περιμετρική στοά με ανοίγματα και κόγχες.

Η ορχήστρα, όπως και το κοίλο, είχε σχήμα κανονικού ημικυκλίου. Το διώροφο σκηνικό οικοδόμημα είχε μνημειακή πρόσοψη με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο, καθώς οι είσοδοι και τα ανοίγματα πλαισιώνονταν με κίονες και κόγχες, που φιλοξενούσαν εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινα αγάλματα θεών και μουσών.

Αγάλματα

Το διώροφο σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου είχε μνημειακή πρόσοψη με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο, καθώς οι είσοδοι και τα ανοίγματα πλαισιώνονταν με κίονες και κόγχες που φιλοξενούσαν εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινα αγάλματα θεών και μουσών.


Πηγή: Αγγ. Κώττη,Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια