Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφει το υπαίθριο παζάρι αντίκας στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Για 12η χρονιά πραγματοποιείται στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες. 


Επιστρέφει το υπαίθριο παζάρι αντίκας στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Για 12η χρονιά πραγματοποιείται στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες. 

Από τις 4 έως τις 9 Αυγούστου το Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης θα ζωντανέψει, θυμίζοντας το παλιό Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια.

Το παζάρι διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας. 

Το παζάρι λειτουργεί από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία. 

Η Κυπαρισσία, που έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται στον Όμηρο για συνεισφορά πλοίων στον πόλεμο της Τροίας, αναπτύσσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, που είναι κηρυγμένη από το υπουργείο Πολιτισμού ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος.

Επιστρέφει το υπαίθριο παζάρι αντίκας στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) που σώζεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, το Σταυροπάζαρο. 

Στα 26 περίπτερα του παζαριού θα υπάρχουν παλιά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες και όπλα, ανάμεσα σε άλλα.

Η Τζίμα Ιμιρζιάδη, που έχει στην ευθύνη της την οργάνωση και την επικοινωνία του παζαριού, λέει: «Η έλξη και το ενδιαφέρον από το κοινό μιας επίσκεψης στη Κυπαρισσία βασίζεται στην αναφορά της Παλιάς Πόλης που, όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου, είναι το βασικό τουριστικό αξιοθέατο. Αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στο Μεγάλο Καλντερίμι από τους πολυπληθείς επισκέπτες μας. Νοιώθουμε χαρά που ακούμε ότι έρχονται για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, ότι δεν ήξεραν ότι υπάρχει παλιά πόλη εδώ, ότι θεωρούν μαγική την ατμόσφαιρα με τόσο κόσμο στα καλντερίμια».

Πλάι στο παζάρι, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκθέτουν την ετήσια παραγωγή του τμήματος υφαντικής και ινδικού τελάρου (4, 5, 6 και 7 Αυγούστου). 

Παράλληλα με τα εκθέματα -φτιαγμένα όλα με ανακυκλωμένα υλικά- οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν υφαντά τέχνης, αλλά και την διαδικασία της υφαντικής από την αρχή, δηλαδή και την δημιουργία του νήματος (ξάσιμο-γνέσιμο) και την παραδοσιακή υφαντική σε τελάρο.

Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 00.00 το βράδυ.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια