Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαιότερο δείγμα καρκίνου εντοπίστηκε σε απολιθωμένο οστό

Κακοήθης όγκος εντοπίστηκε σε απολιθωμένο ανθρώπινο οστό στο Γιοχάνεσμπουργκ που χρονολογείται πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια.


Το αρχαιότερο δείγμα καρκίνου εντοπίστηκε σε απολιθωμένο οστό

Κακοήθης όγκος εντοπίστηκε σε απολιθωμένο ανθρώπινο οστό στο Γιοχάνεσμπουργκ που χρονολογείται πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια.

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ανατρέπει τις θεωρίες πως ο καρκίνος είναι μια «σύγχρονη ασθένεια», απόρροια του μοντέρνου τρόπου ζωής.

Την είδηση δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, όπου αναφέρει ότι η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα Βρετανών και Νοτιο-Αφρικάνων επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Central Lancashire και Witwatersrand.

Οι ερευνητές «σκάναραν» τα απολιθώματα προϊστορικών ανθρώπων που είχαν βρεθεί στον στον αρχαιολογικό χώρο Swartkrans, όταν παρατήρησαν ότι το εσωτερικό ενός οστού του ποδιού ήταν αδιαφανές.

«Το οστό θα έπρεπε να είναι κοίλο και το γεγονός ότι δεν ήταν υποδείκνυε ότι υπήρχε κάτι άλλο» δήλωσε ο Δρ Patrick Randolph-Quinney, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Central Lancashire. «Έτσι το συγκρίναμε με σύγχρονες βιοψίες ασθενών με καρκίνο και συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένας κακοήθης όγκος. Δεν γνωρίζουμε εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πέθανε από καρκίνο ή από κάποια άλλη αιτία», ανέφερε.

Η ομάδα αναγνώρισε τον καρκίνο ως οστεοσάρκωμα, μια επιθετική μορφή της ασθένειας που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, αν ο πάσχων δεν υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία.

Ο Έντουαρντ Όουντς που συνυπέγραψε το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «South African Journal of Science», ανέφερε: «Η μοντέρνα ιατρική υποθέτει ότι οι καρκινικοί όγκοι τους ανθρώπους είναι ασθένεια που προκύπτει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το σύγχρονο περιβάλλον, αλλά η έρευνά μας μάς έδειξε ότι οι ρίζες της ασθένειας βρίσκονται στους αρχαίους προγόνους μας, εκατομμύρια χρόνια πριν από τη δημιουργία των βιομηχανικών κοινωνιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια