Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό το μεσαιωνικό κάστρο των Βατίκων.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό το μεσαιωνικό κάστρο των Βατίκων.
Το κάστρο, το οποίο είχε υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τίτλο «Από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης στο μεσαιωνικό κάστρο των Βατίκων».
Λίγα λόγια για το κάστρο
Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι και, βρίσκεται κοντά στο Μεσοχώρι και στη Νεάπολη Λακωνίας.
Χτίστηκε στην υστεροβυζαντινή εποχή, πιθανόν από Φράγκους κατακτητές σε διάφορες οικοδομικές φάσεις, για να ελέγχει την κίνηση των καραβιών στον όρμο των Βατίκων και, πάνω σε έναν μικρό λόφο ώστε να έχει δύσκολη πρόσβαση σε περίπτωση επίθεσης.
Πάνω στο κάστρο εκτιμάται ότι υπήρχαν τρία μεγάλα κτίσματα, μία εκκλησία και ένας τριώροφος πύργος, παρατηρητήριο του όρμου. Περιμετρικά του κάστρου υπάρχουν οχυρωματικά κτίσματα που ενίσχυαν την άμυνα του.
Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.
Με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση του ή οποία ξεκίνησε το 2012, καθιστώντας το πλέον επισκέψιμο, με εύκολη πρόσβαση και χωρίς πρόβλημα στάθμευσης.
Η εκδήλωση στο Κάστρο των Βατίκων έγινε με τη συνεργασία της Ομάδας Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών «ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του.
Το έργο «Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» και το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση κάστρου Βατίκων, Δήμου Μονεμβασίας, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας» υλοποιήθηκαν, αντιστοίχως, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργείται ουσιαστικά ένα «τρίγωνο» σημαντικών επισκέψιμων χώρων στην περιοχή.
Οι άλλοι δύο είναι το Σπήλαιο Αγίου Ανδρέα Καστανιάς και το Απολιθωμένο Δάσος Βοιών.
Το σπήλαιο στην Καστανιά διαθέτει επιβλητικούς σταλαγμιτικούς και σταλακτιτικούς κίονες, πολύπτυχες «κουρτίνες» και σπάνια σχήματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών (που θυμίζουν πρόσωπα, ελέφαντες, αυγό και άλλα).
Στο σπήλαιο που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα (κοντά στο χωριό Καστανιά) κατοικεί και το Δολιχόποδο, ένα σπάνιο είδος κουφής και τυφλής αράχνης.
Στην περιοχή Αγίου Νικολάου Βοιών βρίσκεται και το απολιθωμένο δάσος, ένα εκτεταμένο πάρκο απολιθωμάτων παλαιοχλωρίδας.
Κόμβοι ριζών, κορμοί δέντρων, όστρακα, μαλάκια και άλλα πλάσματα αποτελούν «ταριχευμένους» μάρτυρες μιας άλλης εποχής.
Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης, η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός βατού χωματόδρομου και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια