Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προετοιμάζεται η ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στα μνημεία της UNESCO

Την προετοιμασία, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, της ένταξης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και της περιβάλλουσας περιο...


Προετοιμάζεται η ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στα μνημεία της UNESCO

Την προετοιμασία, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, της ένταξης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και της περιβάλλουσας περιοχής στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO, η οποία ενδεχόμενα να περιλαμβάνει και την ίδρυση μουσείου, στο οποίο θα εκτίθενται ευρήματα από τις εργασίες ανασκαφής του Θεάτρου, προτείνει στον Δήμο Λαρισαίων ο τοπικός Όμιλος για την UNESCO νομού Λάρισας.

Για την πρόταση έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω επιστολής, τόσο ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης όσο και οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια πρώτη, διερευνητική του θέματος συνάντηση της προέδρου του τοπικού Ομίλου της UNESCO, Θεοδώρας Κάλλα, με τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ενόψει των επόμενων απαραίτητων κινήσεων ώστε το εγχείρημα να προχωρήσει.

Στην επιστολή του Ομίλου UNESCO προς τις δημοτικές παρατάξεις αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και της περιβάλλουσας περιοχής ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους δημότες της, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO Ν. Λάρισας.

Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο κέντρο της ιστορικής περιοχής της ομώνυμης πόλης, ο περιβάλλων χώρος με πολλά διαχρονικά μνημεία μεγάλης αξίας που χρήζουν ιδιαίτερης ανάδειξης και προστασίας από οποιαδήποτε παρέμβαση καθώς και ο λόφος του Φρουρίου της Λάρισας επιφυλάσσει για το άμεσο μέλλον σημαντικές ανακαλύψεις και άλλων αρχαιολογικών μνημείων».

Οι ενέργειες που προτείνεται να γίνουν είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Σύσταση «Ειδικής Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας» όπου θα μετέχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δήμου Λαρισαίων, του Ομίλου για την UNESCO Ν. Λάρισας, των αρμόδιων τοπικών φορέων, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες που λόγω ειδικότητας, ιδιότητας και κύρους θα συμβάλουν στην προετοιμασία του φακέλου.

Δημιουργία προωθητικού βίντεο από τον Τοπικό Όμιλο για την UNESCO N. Λάρισας το οποίο θα επισυναφθεί ως υποστηρικτικό υλικό στον φάκελο ένταξης του Αρχαίου Θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου στον επίσημο κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Προετοιμασία από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Λαρισαίων, ΤΕΕ τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων και Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Ν. Λάρισας) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ή Μνημονίου Συνεργασίας, του Φακέλου «ένταξης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και της περιβάλλουσας περιοχής του στον επίσημο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» και κατάθεσή του στο Υπουργείο Πολιτισμού.


Πηγή: Μ. Κατσαμπέλας, Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια