Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας καλεί στις 18 Αυγούστου 20:00 – 23:30 για να ζήσετε τη μαγεία του Καλοκαιριού και της Πανσέληνου. ...
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας καλεί στις 18 Αυγούστου 20:00 – 23:30 για να ζήσετε τη μαγεία του Καλοκαιριού και της Πανσέληνου.
Ένας αναπάντεχος συνδυασμός εκδηλώσεων όπου ο χορός και η μουσική, θα εναλλάσσονται με ιστορίες της νύχτας που θα αφηγηθούν οι Αρχαιολόγοι του Μουσείου σας περιμένει…
Αίθριο
Στο αίθριο του μουσείου ο συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης και ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος του μπαλέτου της Κρατικής Τηλεόρασης της Κούβας Αλεχάντρο Σεμπάγιος θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Αίθουσες του Μουσείου

«Ταξιδεύοντας με Ήλιο και Φεγγάρι στις Κυκλάδες της 3ης Χιλιετίας π.Χ»: Στον προθάλαμο της αίθουσας 6 θα σας περιμένει ο Κώστας Νικολέντζος (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) για να σας οδηγήσει σε ένα μαγικό ταξίδι στις Κυκλάδες της 3ης χιλιετίας π.Χ. Με αφετηρία τα γνωστά αλλά και αινιγματικά ‘τηγανόσχημα σκεύη’ από τη Σύρο που αποτυπώνουν εγχάρακτα κύματα, πλοία και ουράνια σώματα θα ανιχνεύσετε τις ηλιόλουστες και τις νυχτερινές περιπλανήσεις, τα μυστικά και τις πεποιθήσεις των ακούραστων ανθρώπων που έζησαν στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
«Μία φλόγα διασπά την αιώνια νύχτα»: Στην αίθουσα 6, η Κάτια Μαντέλη (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα παρουσιάσει ένα πλήρες σύνολο φωτισμού που συνόδευε τους νεκρούς πριν από 4.500 χρόνια, στο νεκροταφείο Σπεδού της Νάξου. Με αφορμή το φυσικό φως της πανσελήνου που και τότε φώτιζε δώδεκα ή δεκατρείς νύχτες κάθε έτος τον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, θα γίνει λόγος για τον ‘εξορκισμό’ του σκότους με το τεχνητό φως του τρίφωτου λυχναριού είτε ως μέρος της ταφικής τελετουργίας είτε ως εφόδιο για τη μεταθανάτια ζωή.
«Τελετές της νύκτας: Αφροδίτη και Εκάτη»: Στην αίθουσα 13 η Μαρία Χιδίρογλου (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα σας παρουσιάσει αρχαίες θρησκευτικές τελετές της νύχτας που συνδέονται με δοξασίες για τον έρωτα και τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Με αφετηρία το θραύσμα μιας υδρίας των κλασικών χρόνων, θα αφηγηθεί ιστορίες για τα Αδώνια, διήμερη και κυρίως νυκτερινή γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη, που γιορταζόταν στα τέλη της άνοιξης ή στην αρχή του καλοκαιριού. Δυο λήκυθοι της ίδιας εποχής θα γίνουν αφορμή για να παρουσιασθούν ιστορίες της χθόνιας Εκάτης, θεάς της νύκτας, της Σελήνης, του Άδη και των τρίστρατων, εκείνης που συνδέει τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών.
«Η Δήμητρα, η Περσεφόνη και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Μιλώντας για νυχτερινές, μυστηριακές τελετές στο Μουσείο»: Στην αίθουσα 15 η Δήμητρα Κρίγκα (Δρ Αρχαιολόγος) θα σας οδηγήσει στην Ελευσίνα, ένα τόπο γεμάτο μύθους και καλά κρυμμένα αρχαία μυστικά. Στην Ελευσίνα ξεκουράστηκε για λίγο η θεά Δήμητρα, όταν αλαφιασμένη έψαχνε για την κόρη της, που είχε απαχθεί από τον Πλούτωνα στον Κάτω Κόσμο, εκεί όπου βασίλευε η αιώνια νύχτα. Στην Ελευσίνα συγκεντρώνονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης, για να συμμετέχουν σε νυχτερινές τελετές και να μοιραστούν με τους μυημένους τα άρρητα μυστικά για τη ζωή και τον θάνατο.


«Τρεις νύχτες θεϊκού έρωτα. Η γέννηση ενός ήρωα και η πορεία προς την ολοκλήρωση»: Η Κορίνα Μοσχίδη (Ξεναγός, μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών) θα σας παρουσιάσει στην αίθουσα 34 (του βωμού) μια μυθική ένωση που κράτησε τρία μερόνυχτα και από την οποία γεννήθηκε ο «τριέσπερος» και «τρισέληνος» Ηρακλής, ο ήρωας-άνθρωπος που θα αναγκαστεί ακολουθώντας το πεπρωμένο του μέσα από τους 12 άθλους να αντιμετωπίσει τις θηριώδεις δυνάμεις του κόσμου και του εαυτού του για να βγει στο τέλος νικητής και να αποθεωθεί ανερχόμενος θριαμβευτής στον Όλυμπο.
«Το σύμβολο του λωτού (νούφαρο) στις αιγυπτιακές θρησκευτικές δοξασίες και τέχνες»: Στην αίθουσα 41 η Ελένη Τουρνά (Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα σας ταξιδέψει στην αρχαία Αίγυπτο και θα σας μιλήσει για τις δοξασίες που περιβάλλουν τον λωτό. Το αρωματικό άνθος που ονομάζουμε σήμερα νούφαρο υπήρξε για τους αρχαίους Αιγύπτιους σύμβολο της ομορφιάς, της θηλυκότητας και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Άμεσα εξαρτημένο από τη ζεστασιά του ηλίου, ανακαλεί την καθημερινή ανατολή μετά το έρεβος της νύχτας. Έτσι, γίνεται το σύμβολο της αιώνιας αναγέννησης και ανανέωσης.
Συμμετέχουν οι φοιτητές αρχαιολογίας που κάνουν πρακτική άσκηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το πρόγραμμα ΆΤΛΑΣ’: Elvis KORDHA (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χαρίλαος ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΙΠΠΙΚΟΓΛΟΥ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευαγγελία ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παναγιώτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλεξάνδρα ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αφροδίτη ΓΙΑΝΝΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια με το πρόγραμμα ERASMUS Ottavia MOTOLESE (Universita de Salento).
Η γιορτή υποστηρίζεται από το προσωπικό φύλαξης και ασφάλειας του Μουσείου.
Κυρίες και κύριοι,
«Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο»
και σας περιμένουν με ανυπομονησία…
Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου
Πηγή: All4Nam
Δεν υπάρχουν σχόλια