Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας καλεί στις 18 Αυγούστου 20:00 – 23:30 για να ζήσετε τη μαγεία του Καλοκαιριού και της Πανσέληνου.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας καλεί στις 18 Αυγούστου 20:00 – 23:30 για να ζήσετε τη μαγεία του Καλοκαιριού και της Πανσέληνου.

Ένας αναπάντεχος συνδυασμός  εκδηλώσεων όπου ο χορός και η μουσική, θα εναλλάσσονται με ιστορίες της νύχτας που θα αφηγηθούν οι Αρχαιολόγοι του Μουσείου σας περιμένει…

Αίθριο

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

Στο αίθριο του μουσείου ο συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης και ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος του μπαλέτου της Κρατικής Τηλεόρασης της Κούβας  Αλεχάντρο Σεμπάγιος θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Αίθουσες του Μουσείου

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”«Τα ουράνια σώματα στις θρησκευτικές δοξασίες του Προϊστορικού Αιγαίου»: Στην αίθουσα 4 η Ελένη Κωνσταντινίδη (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα σας ταξιδέψει στις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Με αφετηρία δύο αριστουργηματικά χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια από τις Ακροπόλεις των Μυκηνών και της Τίρυνθας που παριστάνουν τον ήλιο και το φεγγάρι, θα ξεδιπλωθεί μια  ολόκληρη αφήγηση για τον συμβολισμό των ουράνιων σωμάτων στα θρησκευτικά τελετουργικά του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, απ’ όπου κατάγεται η πανάρχαια αντίληψη ότι η ζωή και η μοίρα των ανθρώπων αποτελεί κομμάτι των υπερφυσικών δυνάμεων.

«Ταξιδεύοντας με Ήλιο και Φεγγάρι στις Κυκλάδες της 3ης Χιλιετίας π.Χ»: Στον προθάλαμο της αίθουσας 6 θα σας περιμένει ο Κώστας Νικολέντζος (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) για να σας οδηγήσει σε ένα μαγικό ταξίδι στις Κυκλάδες της 3ης χιλιετίας π.Χ. Με αφετηρία τα γνωστά αλλά και αινιγματικά ‘τηγανόσχημα σκεύη’ από τη Σύρο που αποτυπώνουν εγχάρακτα κύματα, πλοία και ουράνια σώματα θα ανιχνεύσετε τις ηλιόλουστες και τις νυχτερινές περιπλανήσεις,  τα μυστικά και τις πεποιθήσεις των ακούραστων ανθρώπων που έζησαν στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

«Μία φλόγα διασπά την αιώνια νύχτα»: Στην αίθουσα 6, η Κάτια Μαντέλη (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα παρουσιάσει ένα πλήρες σύνολο φωτισμού που συνόδευε τους νεκρούς πριν από 4.500 χρόνια, στο νεκροταφείο Σπεδού της Νάξου. Με αφορμή το φυσικό φως της πανσελήνου που και τότε φώτιζε δώδεκα ή δεκατρείς νύχτες κάθε έτος τον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, θα γίνει λόγος για τον  ‘εξορκισμό’ του σκότους με το τεχνητό φως του τρίφωτου λυχναριού είτε ως μέρος της ταφικής τελετουργίας είτε ως εφόδιο για τη μεταθανάτια ζωή.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

«Τελετές της νύκτας: Αφροδίτη και Εκάτη»: Στην αίθουσα 13 η Μαρία Χιδίρογλου (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα σας παρουσιάσει αρχαίες θρησκευτικές τελετές της νύχτας που συνδέονται με δοξασίες για τον έρωτα και τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Με αφετηρία το θραύσμα μιας υδρίας των κλασικών χρόνων, θα αφηγηθεί ιστορίες για τα Αδώνια, διήμερη και κυρίως νυκτερινή γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη, που γιορταζόταν στα τέλη της άνοιξης ή στην αρχή του καλοκαιριού. Δυο λήκυθοι της ίδιας εποχής θα γίνουν αφορμή για να παρουσιασθούν ιστορίες της χθόνιας Εκάτης, θεάς της νύκτας, της Σελήνης, του Άδη και των τρίστρατων, εκείνης που συνδέει τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

«Η Δήμητρα, η Περσεφόνη και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Μιλώντας για νυχτερινές, μυστηριακές τελετές στο Μουσείο»: Στην αίθουσα 15 η Δήμητρα Κρίγκα (Δρ Αρχαιολόγος) θα σας οδηγήσει στην Ελευσίνα, ένα τόπο γεμάτο μύθους και καλά κρυμμένα αρχαία μυστικά. Στην Ελευσίνα ξεκουράστηκε για λίγο η θεά Δήμητρα, όταν αλαφιασμένη έψαχνε για την κόρη της, που είχε απαχθεί από τον Πλούτωνα στον Κάτω Κόσμο, εκεί όπου βασίλευε η αιώνια νύχτα. Στην Ελευσίνα συγκεντρώνονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης, για να συμμετέχουν σε νυχτερινές τελετές και να μοιραστούν με τους μυημένους τα άρρητα μυστικά για τη ζωή και τον θάνατο.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”«Της Νύχτας τα Καμώματα…»: Στην αίθουσα 17 ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, (Αρχαιολόγος και Ξεναγός, μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών) θα αφηγηθεί ιστορίες για τον Ερμή, το γιο της Μαίας και του Δία.  Διός Άγγελος, Κερδώος, Νόμιος, Εύσκοπος, Λόγιος,  Αργοφονιάς,  Χθόνιος, ο Ερμής είναι ο θεός που σχεδόν σε κάθε μύθο κάνει την εμφάνισή του, είτε ως αγγελιοφόρος των θεών ή ως παραστάτης των ηρώων.  Όλα βέβαια ξεκίνησαν μια νύχτα όταν ο Δίας μπήκε κρυφά στην σπηλιά της νύμφης Μαίας στο όρος Κυλήνη – καρπός του πόθου τους ήταν ο Ερμής. Νεογέννητο μωρό ακόμη, έφυγε κρυφά απ’ την αγκαλιά της μάνας του και, μέσα σε μια νύχτα, κατάφερε κατορθώματα που εξόργισαν τον αδελφό του κι έκαναν τον πατέρα του και τους υπόλοιπους θεούς να θαυμάσουν. Το τι έκανε εκείνη τη νύχτα, δεν το χωράει ανθρώπου νους…

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”«Η Παναγιά Φρασίκλεια που διώχνει τα σκοτάδια του μυαλού»: Στην αίθουσα 18 ο Κώστας Πασχαλίδης (Δρ Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα μας οδηγήσει στην προεπαναστατική Αθήνα και θα μας αφηγηθεί τις περιπέτειες μιας επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π.Χ. που αποκαλύφθηκε τυχαία το 1817 στην σημερινή πλατεία Κοτζιά. Το αρχαίο ταφικό μνημείο,  γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης και αγοραπωλησίας για να καταλήξει ως εικόνισμα στην εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς. Για πολλά χρόνια πριν καταλήξει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η επιτύμβια στήλη της θνητής Φρασίκλειας λατρευόταν από τους χριστιανούς με καντήλι  ως Παναγία γιατί πίστευαν ότι έδιωχνε τα σκοτάδια απ’ το μυαλό των σαλεμένων και εκείνων που «φίλησε η σελήνη».

«Τρεις νύχτες θεϊκού έρωτα. Η γέννηση ενός ήρωα και η πορεία προς την ολοκλήρωση»: Η Κορίνα Μοσχίδη (Ξεναγός, μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών) θα σας παρουσιάσει στην αίθουσα 34 (του βωμού) μια μυθική ένωση που κράτησε τρία μερόνυχτα και από την οποία γεννήθηκε ο «τριέσπερος» και «τρισέληνος» Ηρακλής, ο ήρωας-άνθρωπος που θα αναγκαστεί ακολουθώντας το πεπρωμένο του μέσα από τους 12 άθλους να αντιμετωπίσει  τις θηριώδεις δυνάμεις του κόσμου και του εαυτού του για να βγει στο τέλος  νικητής και να αποθεωθεί ανερχόμενος θριαμβευτής στον Όλυμπο.

«Το σύμβολο του λωτού (νούφαρο) στις αιγυπτιακές θρησκευτικές δοξασίες και τέχνες»: Στην αίθουσα 41 η Ελένη Τουρνά (Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) θα σας ταξιδέψει στην αρχαία Αίγυπτο και θα σας μιλήσει για τις δοξασίες που περιβάλλουν τον λωτό. Το αρωματικό άνθος που ονομάζουμε σήμερα νούφαρο υπήρξε για τους αρχαίους Αιγύπτιους σύμβολο της ομορφιάς, της θηλυκότητας και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Άμεσα εξαρτημένο από τη ζεστασιά του ηλίου, ανακαλεί την καθημερινή ανατολή  μετά το έρεβος της νύχτας. Έτσι, γίνεται το σύμβολο της αιώνιας αναγέννησης και ανανέωσης.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

Συμμετέχουν οι φοιτητές αρχαιολογίας που κάνουν πρακτική άσκηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το πρόγραμμα ΆΤΛΑΣ’: Elvis KORDHA (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χαρίλαος ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΙΠΠΙΚΟΓΛΟΥ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευαγγελία ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παναγιώτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλεξάνδρα ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αφροδίτη ΓΙΑΝΝΗ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια με το πρόγραμμα  ERASMUS Ottavia MOTOLESE (Universita de Salento).

Η γιορτή υποστηρίζεται από το προσωπικό φύλαξης και ασφάλειας του Μουσείου.

“Στο Μουσείο απρόσμενα…”

Κυρίες και κύριοι,

«Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο»
και σας περιμένουν με ανυπομονησία…

Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου


Πηγή: All4Nam

Δεν υπάρχουν σχόλια