Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μύθοι» της Αφροδίτης Λίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Η Αφροδίτη Λίτη δημιουργεί «μαγικά» δαχτυλίδια και εναποθέτει τους «μύθους στα χέρια μας». 


«Μύθοι» της Αφροδίτης Λίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Η Αφροδίτη Λίτη δημιουργεί «μαγικά» δαχτυλίδια και εναποθέτει τους «μύθους στα χέρια μας». 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η γλύπτρια, μέσα από μία ενότητα δεκαοχτώ γλυπτών δαχτυλιδιών, ξεδιπλώνει τους συμβολισμούς του κοσμήματος που συνδέθηκε ως φυλαχτό αλλά και ως σύμβολο ισχύος και εξουσίας με την προσωπική ιστορία του ανθρώπου, διαχρονικά.

Με τέχνη και τόλμη η εικαστικός ισορροπεί την απόσταση που αποφάσισε η ίδια να δημιουργήσει με τα γλυπτά της, ανάμεσα στη συμβατική λειτουργία και συναισθηματική βαρύτητα του δαχτυλιδιού.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης, Ειρήνη Οράτη για την έκθεση, «η διαφορετική δύναμη που εκπέμπει το κάθε μαγικό δαχτυλίδι, της δίνει μια μυστική ώθηση, την κάνει να διαπεράσει τους κινδύνους της γραφικότητας, αλλά και να τιθασέψει το δύσκολο κυκλικό σχήμα, μετατρέποντάς το σε ένα ελεύθερο γλυπτό. Οι φόρμες που έχουν προκύψει, μόνες ή σε μεταξύ τους συνδυασμούς, μεταμορφώνονται κάτω από το φως και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αλλά και το γεμάτο συμβολισμούς φίδι, ισχυρό και αειθαλές πανάρχαιο μοτίβο, μένει φύλακας των μυστικών και των υποσχέσεων, ακόμα και σε αυτή την διαφορετική προοπτική».

Η έκθεση «Οι μύθοι στα χέρια μας» φιλοξενείται στον προθάλαμο του Μουσείου των Δελφών, και εντάσσεται στην προσπάθεια του Μουσείου για την προβολή της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, μέσα από την ματιά της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Η Αφροδίτη Λίτη είναι καθηγήτρια της ΑΣΚΤ από το 2000, έχει εργαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη θέση του μουσειακού γλύπτη. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια