Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρήκαν την… γκαρνταρόμπα του Έτσι

Ο Έτσι όπως τον παρουσίασε ντοκιμαντέρ του BBC πριν από λίγα χρόνια. Αυτός ο άνδρας όπως φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρ...

Βρήκαν την… γκαρνταρόμπα του Έτσι
Ο Έτσι όπως τον παρουσίασε ντοκιμαντέρ του BBC πριν από λίγα χρόνια. Αυτός ο άνδρας όπως φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη τους επιστήμονες.
Το 1991 εντοπίστηκε η μούμια ενός άνδρα σε ένα παγετώνα στην κοιλάδα Ετς (Oetz) – από όπου και έλαβε το όνομα του ο άνδρας - στο ανατολικό τμήμα των Άλπεων, κοντά στα Αυστρο - ιταλικά σύνορα. 

O Έτσι (Oetzi) ζούσε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες έτη και αποτελεί έκτοτε μόνιμο στόχο των επιστημόνων οι οποίοι πραγματοποιούν σειρά μελετών στην μούμια του. Η τελευταία αποκαλύπτει τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα ρούχα που φορούσε ο Έτσι όταν έχασε την ζωή του με τα ευρήματα να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ποιός ήταν ο Έτσι

Ήταν ένας μυώδης άνδρας μέτριου αναστήματος, ντυμένος με δερμάτινα ρούχα και καλοφτιαγμένα δερμάτινα παπούτσια. Δίπλα του βρέθηκαν μια φαρέτρα με αρκετά βέλη καθώς και τσεκούρι από καθαρό χαλκό -η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις αρχές της Εποχή του Χαλκού, πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί ο μπρούτζος.

Αρχικά ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε ένα βέλος που βρέθηκε καρφωμένο στην ωμοπλάτη του, πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες διαφωνούν για το εάν πέθανε στο σημείο όπου βρέθηκε, ή αν είχε μεταφερθεί σε μεγάλο υψόμετρο για να ταφεί από τους δικούς του. H μούμια του φυλάσσεται σήμερα σε ειδικό μουσείο που κατασκευάστηκε στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Πανάρχαια haute couture

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Νίαλ Ο’ Σάλιβαν του University College στο Δουβλίνο έκανε σειρά αναλύσεων στα δέρματα που φορούσε ο Έτσι, στο μιτοχονδριακό DNA κ.α και κατέληξε στο τι φορούσε την ημέρα του θανάτου του. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Έτσι φορούσε γκέτες από δέρμα κατσίκας, παπούτσια από δέρμα αγελάδας, καλύμματα σώματος από δέρμα προβάτου, ένα καπέλο με λουριά από γούνα αρκούδας και ένα παλτό φτιαγμένο από δέρματα διαφόρων ζώων. Η φαρέτρα του ήταν φτιαγμένη από δέρμα ζαρκαδιού.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι στην εποχή του Χαλκού χρησιμοποιούσαν δέρματα εξημερωμένων και άγριων ζώων για να φτιάξουν τα ρούχα τους αλλά θεωρείται ότι η επιλογή στο κάθε υλικό γινόταν με προσοχή και κατά βάση κάθε ένδυμα φτιαχνόταν με ένα υλικό. Στην περίπτωση του Έτσι έχουμε μια εντελώς τυχαία επιλογή υλικών η οποία όπως εκτιμούν οι ερευνητές ήταν πιθανότατα επιλογή ανάγκης δηλαδή ο Έτσι έφτιαξε τα ρούχα του με ότι υλικά είχε πρόχειρα στην διάθεση του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια