Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Η Κέα ως διεθνές καταδυτικό κέντρο αναδύεται από την επέτειο των 100 ετών συμπλήρωσης από τη βύθιση των μεγαλύτερων υπερωκεανίων των α...

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Η Κέα ως διεθνές καταδυτικό κέντρο αναδύεται από την επέτειο των 100 ετών συμπλήρωσης από τη βύθιση των μεγαλύτερων υπερωκεανίων των αρχών του 20ου αι στο βυθό της.

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον δήμο Κέας και τον Σύλλογο Φίλων Κέας, το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου και των Θαλάσσιων Εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, στο νησί της Κέας. Συνδιοργανωτής του Διεθνούς Συνεδρίου και των Θαλάσσιων Εκδηλώσεων θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αφορμή για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αποτελεί η συμπλήρωση 100 ετών από την βύθιση δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του S/S Burdigala και του HMHS Britannic, αδελφού πλοίου του Τιτανικού.

Με βασικούς στόχους την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της εποχής και την προώθηση της Κέας ως μοναδικού προορισμού καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσα από το Διεθνές Συνέδριο, οι συνδιοργανωτές επιθυμούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την ιστορική, καταδυτική, διπλωματική, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, το Συνέδριο αποτελεί επίσης μοναδική ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής στις ζωές των ατόμων που χάθηκαν, κατά την διάρκεια των δύο ναυαγίων.

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Ήταν ο Ζακ Υβ Κουστό ο οποίος κατά τη διάρκεια της απίστευτης καριέρας του ανακάλυψε και κινηματογράφησε τον Βρετανικό το 1976. Το ναυάγιο του «αδερφού» πλοίου του Τιτανικού που βυθίστηκε στις 09.02 της 21ης Νοεμβρίου 1916 στην έκτη αποστολή του από μια ισχυρή έκρηξη αλλά και εισβολή γερμανικών στρατευμάτων που ακολούθησε ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας, ανακαλύφθηκε σε βάθος 120 μέτρων. Την εποχή που βυθίστηκε ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο παγκοσμίως. 

Μια εβδομάδα νωρίτερα , το πρωινό της 14ης Νοεμβρίου του 1916 όταν το «S/S Burdigala» περνούσε το στενό της Κέας και βυθιζόταν από πρόσκρουση σε νάρκη που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73. Το υπερωκεάνιο, επιταγμένο από το γαλλικό ναυτικό, είχε μετατραπεί σε ελαφρύ καταδρομικό-μεταγωγικό και στο συγκεκριμένο ταξίδι κατευθυνόταν προς την Τουλούζη.

Τα δύο ναυάγια βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση 2 μιλίων στο βυθό της Κέας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθισή τους, ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο «100 years Kea shipwrecks 1916-2016» (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου). Εκτός από το να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και να αναδείξουν τα ιστορικά γεγονότα έχουν στόχο να προωθήσουν την Κέα ως μοναδικό προορισμό καταδυτικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Κέα σήμερα έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, με μικρή αλλά ιδιαίτερη τοπική παραγωγή, και τον τουρισμό. Το νησί έχει χαρακτηριστεί Natura κατά 50%, ένα μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάσος βασιλικής δρυός, διαθέτει 65 χιλιόμετρα πλακόστρωτα μονοπάτια, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και πλούσιο βυθό. 

Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να δημιουργηθούν θαλάσσια μουσεία, ενώ στόχος είναι να αναδειχθεί το νησί σε προορισμό θεματικού τουρισμού και διεθνές καταδυτικό κέντρο.

Και ήταν ο γιος του Ζακ Υβ Κουστό, Πιερ Υβ Κουστό, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη βύθιση των προαναφερθέντων δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

«Όπως κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε, είμαι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και μπορώ να αντέξω μόνο λίγους μήνες χωρίς ένα καλό σαγανάκι. Έτσι, αναμείνατε να με δείτε και πάλι στην όμορφη χώρα σας σύντομα. Ο πατέρας μου αποκάλυψε πραγματικά τόσα πολλά μυστήρια της θάλασσας στην ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της απίστευτης καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης και της ανακάλυψης και κινηματογράφησης του Βρετανικού, το 1976, εμπνέοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να ανοίξουν το μυαλό και την καρδιά τους πέρα από τις απλές υλιστικές ανησυχίες, προσκαλώντας μας να ονειρευόμαστε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε όνειρα. Σας ευχαριστώ για την εργασία που κάνετε και πραγματικά ελπίζω να σας επισκεφτώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους».

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου και των Θαλασσίων Εκδηλώσεων είναι ο δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους
Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης
"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους
Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης
"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους
Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης
"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους
Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης
"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Οι συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, είχαν την χαρά να προσφέρουν μια πρώτη γεύση, όσων θα πραγματοποιηθούν το επετειακό τριήμερο στο νησί της Κέας. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Ένα μικρό νησί, μια μεγάλη, συναρπαστική ιστορία που γοητεύει και προκαλεί να την ανακαλύψεις στον σιωπηλό βυθό! Φως σε ανεξερεύνητες και πάντα ελκυστικές, μυστηριώδεις σελίδες της ιστορίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επιδιώκουν να ρίξουν οι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη βύθιση των δύο υπερωκεανίων.

Η πρόκληση είναι τόσο δυνατή, που μπορεί να αναδείξει την Κέα σε διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο καταδυτικό τουρισμό, που συνδυάζει μοναδικά το ενδιαφέρον για την ιστορική έρευνα αλλά και για την πλούσια ενάλια ζωή, που “αναβλύζει” από τα ναυάγια. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών της, αναγνωρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αναδεικνύει τον πλούτο τους, αλλά δημιουργεί διαύλους και προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάδειξής τους», ενώ ο δήμαρχος Κέας τόνισε ότι: «Παρά την κρίση που βιώνει η χώρα, η Κέα επιχειρεί  ένα άλμα προόδου, με άξονα τον τουρισμό και την τοπική αγροτική παραγωγή. Στον τουρισμό, θα αξιοποιηθούν η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, όπως η Καρθαία και ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Στον φυσικό πλούτο, θα αξιοποιηθούν το δάσος της βελανιδιάς, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τα θαλάσσια ενάλια ευρήματα, με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου Μουσείου και ενός χερσαίου Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου Εναλίων ευρημάτων και καταδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας, δήλωσε σχετικά:  «Έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για ένα ποιοτικό Συνέδριο διεθνούς απήχησης, στηριζόμενοι σε χορηγούς, αλλά, κυρίως, στο crowdfunding από ανθρώπους που αγαπούν το νησί». 

«Παρά την κρίση που βιώνει η χώρα, η Κέα επιχειρεί  ένα άλμα προόδου, με άξονα τον τουρισμό και την τοπική αγροτική παραγωγή. Στον τουρισμό, θα αξιοποιηθούν η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, όπως η Καρθαία και ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Στον φυσικό πλούτο, θα αξιοποιηθούν το δάσος της βελανιδιάς, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τα θαλάσσια ενάλια ευρήματα, με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου Μουσείου και ενός χερσαίου Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου Εναλίων ευρημάτων και καταδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων», ανέφερε ο δήμαρχος Κέας. 

Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα, το Συνέδριο έχει και έντονα κοινωφελή σκοπό, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στους αριστούχους μαθητές του Λυκείου Κέας, μέσω ενός προγράμματος υποτροφιών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα υποτροφιών «Carl Spencer», σε μνήμη του Άγγλου δύτη Carl Spencer.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια