Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λίθινη σφραγίδα βρέθηκε στο Ισραήλ

Μια λίθινη σφραγίδα 3000 ετών περίπου ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Robert Mullins, Ph.D., καθηγητή Βιβλικών Σπουδών στο πανεπιστήμι...


Μια λίθινη σφραγίδα 3000 ετών περίπου ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Robert Mullins, Ph.D., καθηγητή Βιβλικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Azusa Pacific, και την ομάδα του κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ανασκαφής στην περιοχή Abel Beth Maacah, έκτασης 35 στρεμμάτων στο βορειότερο σύνορο του σημερινού Ισραήλ. 

Στο οβάλ σχήμα της σφραγίδας είναι χαραγμένο μοτίβο τριών μορφών που κρατούν τα χέρια τους σε μια σκηνή που ερμηνεύεται ως τελετουργικό χορού.

«Η θρησκευτική συμβολική συμπεριφορά και η πολιτιστική παράδοση είναι από τις πιο ασαφείς κατηγορίες της αρχαίας ζωής που πρέπει να κατανοήσει ένας αρχαιολόγος», δήλωσε ο Mullins. «Ενώ η σκηνή στη σφραγίδα του Abel Beth Maacah μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους, πιθανότατα συμβολίζει έναν χορό, που συνδεόταν ίσως με τη γονιμότητα, τη στρατιωτική νίκη, το πένθος ή τη θεϊκή προστασία. Η σφραγίδα αυτή είναι μικρή αλλά αποτελεί ένα ουσιαστικό τεχνούργημα που μας βοηθά να κατανοήσουμε αυτή την ενδιαφέρουσα και σημαντική βιβλική τοποθεσία».

Η σφραγίδα χρησιμεύει ως δείκτης χρονολόγησης και υποδεικνύει ότι ο πληθυσμός της περιοχής ήταν Ισραηλίτικος τον 9ο αιώνα π.Κ.Χ.. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πειστήριο για τη βιβλική ιστορία της ισραηλινής κατοχής του Abel Beth Maacah κατά τη διάρκεια του 10ου -8ου αι. π.Κ.Χ. και για την καταστροφή του από την Αραμαίο βασιλιά Ben Hadad τον 9ο  αιώνα π.Κ.Χ..


Η ανασκαφή του πανεπιστημίου της Azusa Pacific στην περιοχή Abel Beth Maacah εντόπισε και άλλους θησαυρούς, όπως ένα αγγείο αργίλου που περιέχει ασημένια σκουλαρίκια. Ο Mullins, μαζί με αρκετούς φοιτητές του πανεπιστημίου, θα ενταχθούν με τον Nava Panitz-Cohen, Ph.D., από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Εβραϊκού πανεπιστημίου και με μια ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου Cornell, της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Trinity, του πανεπιστημίου Indiana Wesleyan, του πανεπιστημίου της Αριζόνα για να συνεχιστεί η ανασκαφή το επόμενο καλοκαίρι.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανασκαφή Abel Beth Maacah, κάντε κλικ εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια