Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η Στοά των Ειδώλων. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7:30 μ.μ. στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσ...

«Η Στοά των Ειδώλων. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7:30 μ.μ. στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης εκδήλωση με θέμα «Η Στοά των Ειδώλων. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης», συνεργαζόμενη με τη νέα ποιήτρια της πόλης μας κα Κατερίνα Φιλίππου Ρόδη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος ο αρχαιολόγος της Εφορείας μας Αστέριος Λιούτας θα μυήσει το κοινό στο μνημείο, περιδιαβαίνοντας στις απεικονίσεις των «Μαγεμένων» από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα και αναπλάθοντας το χρονικό της βίαιας απομάκρυνσης των τεσσάρων ανάγλυφων πεσσών, συγχρόνως δε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Προβολή φωτογραφιών της παλιάς Θεσσαλονίκης (τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα)• πρόκειται για ευγενική συμμετοχή της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μετά από σύντομη εισαγωγή της κας Ρόδη, παρουσιάζονται δραματοποιημένα αποσπάσματα του ποιητικού έργου της «Οι μαγεμένες στη γενέθλια πόλη», πλαισιωμένα με τους ήχους αντιγράφου αρχαιοελληνικής κιθάρας, μεσαιωνικού βιολιού και ακορντεόν. Απόγονος των σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει παλιό εβραϊκό τραγούδι. Θα ακουστούν επίσης μουσικοί αυτοσχεδιασμοί σε σεφαραδίτικα τραγούδια με την επιμέλεια του κ. Κωστή Παπάζογλου, μαέστρου της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Ιωάννης Κανονίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δρ Αστέριος Λιούτας, Προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Δρ Νικόλαος Σφήκας, Μουσειακός Ζωγράφος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Β΄ ΜΕΡΟΥΣ: Θωμάς Βελισσάρης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μιχαήλ Νικολάου, Μαρία Ραπάντα, Αντωνία Τεκνετσίδου
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Δημήτρης Δελφινόπουλος – αρχαία ελληνική κιθάρα
Μαρίνη Πεϊκίδου-Παπάζογλου – fiddle (μεσαιωνικό βιολί)
Servane Io (Ιώ) le Moller – ακορντεόν
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Ρικέττα Ταρφών-Ζακάρ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Κωστής Παπάζογλου (μαέστρος χορωδίας Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ομάδα Facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Ευχαριστούμε τους:
Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Ανδρέας Βουτσινάς”
Μουσικό σύνολο “Ορφεία Αρμονία”
Ομάδα Facebook “Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης”


Πηγή: Thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια