Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μέγας Αλέξανδρος α λα γαλλικά!

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μακεδόνα βασιλιά προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΡΤ ΑΕ και του TV5 MONDE.

Μέγας Αλέξανδρος α λα γαλλικά!

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μακεδόνα βασιλιά προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΡΤ ΑΕ και του TV5 MONDE.

Η κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας από το γαλλικό κοινό, με απώτερο στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και κατ' επέκταση τη θετική εικόνα της Ελλάδας, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά παγκοσμίως (καθώς επίσης και τη γαλλοφωνία στη χώρα μας), φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Προσφάτως, στο πλαίσιο της καλύτερης ποιότητας των δημοσίων προγραμμάτων που δημιουργούνται υπό το πρίσμα της συμπαραγωγής ΕΡΤ ΑΕ και TV5 MONDE παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον Μεγαλέξανδρο που πραγματεύεται την προσωπικότητα και το έργο του. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής Secrets d' Histoire (Μυστικά της Ιστορίας) που μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Η παρουσίαση έγινε την περασμένη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, μια εκδήλωση της ΓΓΕΕ, σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 MONDE και την ΕΡΤ ΑΕ. Μετά το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής κυρία Αικατερίνη Λάμπρου και τους σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ ΑΕ κ. Παναγιώτης Τσολιάς και ο διευθυντής Marketing του TV5 MONDE κ. Αρνό Ζενεστίν, προβλήθηκε βιντεομήνυμα του Στεφάν Μπερν, παρουσιαστή του ντοκιμαντέρ και της εκπομπής Secrets d' Histoire. Η πολιτισμική ανταλλαγή Ελλάδας - Γαλλίας για τη βαθύτερη κατανόηση και των δύο πολιτισμών Ελλάδα υπήρξε ένα από τα κίνητρα για τον φιλέλληνα παρουσιαστή, όπως εξάλλου είπε ο ίδιος στο βιντεομήνυμά του.

Το ντοκιμαντέρ επιχείρησε να συνθέσει το μωσαϊκό των γεγονότων της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκθέτοντας τις απόψεις ελλήνων και γάλλων ιστορικών και αρχαιολόγων. Παρουσιάζοντας τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες από την παιδική ηλικία του ως και τον πρόωρο θάνατό του, διαμορφώνεται η εικόνα ενός κοσμοπολίτη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και τις αντιλήψεις της εποχής, εισήγαγε την ιδέα της παγκοσμιοποίησης, της δημιουργίας ενός νέου κόσμου βασισμένου στην ελληνική ιδεολογία αλλά με μείξεις λαών, κουλτουρών, θρησκειών, ηθών και εθίμων.

Γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας, ο Μέγας Αλέξανδρος εδραίωσε την εξουσία του βασιλιά πατέρα του, Φίλιππου Β' της Μακεδονίας, ενοποίησε τα ελληνικά βασίλεια και κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, πετυχαίνοντας με τον στρατό του τη μία νίκη πίσω από την άλλη. Ίδρυσε 70 πόλεις «Αλεξάνδρειες» ενώ τμήματα από 26 σημερινές χώρες, όπως π.χ. Ελλάδα, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ιορδανία, Ισραήλ, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Πακιστάν, Συρία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και άλλες, αποτελούσαν εκτάσεις της αχανούς αυτοκρατορίας του. Ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατός του την 11η Ιουνίου του 323 π.Χ., όντας μόλις 33 χρόνων, ενδυνάμωσε τον μύθο του στην ιστορία. Η τοποθεσία του τάφου του αγνοείται, ενώ ο ίδιος ο Αλέξανδρος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους στρατηγούς και ηγεμόνες.

Στην καλύτερη ποιότητα των δημοσίων προγραμμάτων που δημιουργούνται υπό το πρίσμα της συμπαραγωγής ΕΡΤ ΑΕ και TV5 MONDE αναφέρθηκε ο κ. Genestine. Συμπαραγωγές, όπως το ντοκιμαντέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη θετική εικόνα της Ελλάδας στη Γαλλία και παγκοσμίως, αλλά και τη γαλλοφωνία στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και ένα από τα κίνητρα του φιλέλληνα παρουσιαστή, κ. Bern, όπως αναφέρθηκε στο βιντεομήνυμά του: η κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας από το γαλλικό κοινό. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και του TV5 MONDE θεμελιώθηκε στις 18 Μαρτίου 2016 όταν με την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την υποστήριξη του Γραφείου του TV5 MONDE στην Αθήνα, τα δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας.


Πηγή: Γ. Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια