Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στην Ανατολική Αττική

Η πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουρ...

Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στην Ανατολική Αττική

Η πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και, επομένως, οι δράσεις αφορούν στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, συμμετέχοντας και εφέτος στον εορτασμό διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία του Μαραθώνα, της Βραυρώνας και στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Ιερού των Αιγυπτίων θεών Μαραθώνος στο έλος «Μπρεξίζας» και των αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων στην περιοχή Αρύ Κερατέας. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Άρτεμις και φωτιά»
Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016 ( 9:00 – 12:00)

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει τρεις εκπαιδευτικές ενότητες, βασισμένες στη λιγότερο γνωστή ιδιότητα της «Αρτέμιδος Φωσφόρου». Συγκεκριμένα:
α) Αφήγηση παραμυθιού βασισμένου στο μύθο της Περσεφόνης.
β) Ξενάγηση στο μουσείο με θέμα τη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά, καθώς και τη χρήση της φωτιάς σε τελετουργικά δρώμενα (φωτιά στο βωμό), στα ταφικά έθιμα (καύση νεκρών) και στην καθημερινότητα (φωτισμός, κεραμική και μεταλλουργία). 
γ) Παιχνίδι με ζωγραφική και φωτογραφίες εκθεμάτων με θέμα «Άρτεμις και φωτιά».

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Πέτρου, Κ. Νικολάκη, τηλ.: 22990-27340, 22990 27020
  • Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο μύθος της φωτιάς»
Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 (9:30-11:30)

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικές ενότητες:
α) Αφήγηση παραμυθιού: «Κόκκινη κλωστή δεμένη,
στη φωτιά παραδομένη,
φύσηξέ τη για να σβήσει,
παραμύθι ν’ αρχινήσει… .ο μύθος της φωτιάς»
Ακολουθεί συζήτηση για τις θετικές και αρνητικές συνέπειες του  δώρου του Προμηθέα, αλλά και για τη χρήση της φωτιάς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε εκδηλώσεις σχετικές με τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα καθώς και κατά την άσκηση της κεραμευτικής και της μεταλλουργίας, με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής.
β) Παιχνίδι: Στέλνοντας μηνύματα με … φρυκτωρίες. Η φωτιά ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων. Τα παιδιά γίνονται φρυκτωροί (κρατώντας φακούς αντί για δάδα) και μεταδίδουν κωδικοποιημένα μηνύματα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Στ. Κατσανδρή, τηλ.:210-2466122 (Αρχ. Συλλογή Αχαρνών)
Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 76, Αχαρνές

Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στην Ανατολική Αττική
  • Μαραθώνας: «Οι λύχνοι της Ίσιδας»

Δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου και θεματική ξενάγηση για ενήλικες και οικογένειες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 (09:00-14:00)
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα 
Πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους Αιγύπτιους θεούς που λατρεύονταν στο ιερό του Μαραθώνα και θα μάθουν για την «λυχνοκαΐα» και το «νυκτέλιον», νυκτερινές εορτές της Ίσιδας που τελούνταν με αναμμένους λύχνους. Στη συνέχεια θα συμμετέχουν σε εργαστήριο παραγωγής πήλινων λύχνων σε μήτρες και θα κατασκευάσουν τα δικά τους αντίγραφα.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 (10:00-14:00)
Αρχαιολογικός χώρος Ιερού των Αιγυπτίων θεών Μαραθώνος στο έλος «Μπρεξίζας»
Πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους Αιγύπτιους θεούς που λατρεύονταν στο ιερό, το μνημείο και τα αρχαιολογικά ευρήματα, μέσα από παιχνίδι για τον μύθο του ταξιδιού της Ίσιδας και την αναζήτηση του Όσιρι. 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 (12:00-14:00)
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα 
Θεματική ξενάγηση για ενήλικες και οικογένειες. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των μοναδικών τελετουργικών λύχνων μεγάλου μεγέθους αλλά και των κοινότερων αναθηματικών λύχνων από το ιερό των Αιγυπτίων θεών του Μαραθώνα. Θα ακολουθήσει αφήγηση μύθων σχετικών με τη φωτιά.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Φωτιάδη Καλλιόπη, τηλ.: 22940 55155 (Αρχ. Μουσείο Μαραθώνα), 697-1994920
(για τις συμμετοχές σχολείων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας)
Διεύθυνση: Πλαταιών 114, Βρανάς, Μαραθώνας

  • Ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων στην περιοχή Αρύ ΔΕ Κερατέας, Δήμου Λαυρεωτικής

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 
Η κοιλάδα και οι κλιτύες των γύρω υψωμάτων στο Αρύ Κερατέας είναι γεμάτες από ορατά κατάλοιπα των αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλευτικών έργων.  Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον ερειπιώνα που αποτελεί μικρό μέρος του αρχαίου μεταλλευτικού Λαυρίου. Η αρχαία τεχνολογία έχει αφήσει αναγνώσιμα σημάδια στις μεταλλευτικές στοές και φρέατα, τα εργαστήρια καθαρισμού του μεταλλεύματος και εκκαμίνευσης του πολύτιμου αργύρου.  Τα ίχνη αυτά θα ακολουθήσουμε, περπατώντας στο τοπίο, αποκαλύπτοντας μια διαδρομή από το χθόνιο πυρ της τεκτονικής στη δαμασμένη φωτιά της καμίνου.  Απαραίτητα παπούτσια και ρούχα κατάλληλα για περπάτημα σε μικρά μονοπάτια.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα πραγματοποιηθεί ομιλία - συζήτηση με θέμα «Πύρινοι μετασχηματισμοί στην αρχαία Λαυρεωτική: από το μετάλλευμα στην πολιτική ισχύ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, στις 11:00 π.μ. (Ανδρέα Κορδέλλα 1, Λαύριο)

Σημείο συνάντησης:  Άγιος Παντελεήμων Αναβύσσου, ώρα 10:30 π.μ. (βλ. χάρτη και συνημμένο αρχείο, όπου σημειώνεται το σημείο συνάντησης και εναλλακτικά η διαδρομή μέχρι την αρχή της περιήγησης από την Κερατέα)
Απαιτούνται κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, αδιάβροχο και νερό.

Πληροφορίες: κ. Ανδρέας Καπετάνιος, τηλ.: 2103216700, εσωτ. 148, 22920 22817 (Αρχ. Μουσείο Λαυρίου)


Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους για όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια