Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιταλική μαφία και ISIS διακινούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες

Oι ιταλικές αρχές ερευνούν το πέρασμα των λαθραίων αρχαιοτήτων από τον ISIS στις μεγάλες αγορές του κόσμου.


Ιταλική μαφία και ISIS διακινούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες

Oι ιταλικές αρχές ερευνούν το πέρασμα των λαθραίων αρχαιοτήτων από τον ISIS στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας  La Stampa,  Ντομένικο Κιρίκο πέρασε πολύ καιρό υποδυόμενος τον αγοραστή τέχνης, προκειμένου να διερευνήσει την αλυσίδα των συναλλαγών  μεταξύ του ISIS, με την ιταλική Καμόρα και τη μαφιόζικη Ντραγκέτα της Καλαβρίας.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Κιρίκο, φορτηγά πλοία με κινεζική σημαία μεταφέρουν αρχαιότητες από λεηλατημένους από τον ISIS τάφους της Λιβύης, στο ιταλικό λιμάνι της πόλης Gioia Tauro της Καλαβρίας προερχόμενα από το λιμάνι της Σύρτης.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο τέχνης τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές δραστηριότητες σε σημείο που το Daily Show’s του Trevor Noah έχει χλευάσει δημοσίως τους συλλέκτες αποκαλώντας τους "απλά αδίστακτους".

Οι τάφοι έχουν αποφέρει θησαυρούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, αναφέρει ο Κιρίκο, ο οποίος έχει κατά καιρούς βοηθήσει την αστυνομία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Το λιμάνι Gioia Tauro, έχει εδώ και χρόνια «φιλοξενήσει» το εμπόριο ναρκωτικών, τώρα και την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Ιταλική μαφία και ISIS διακινούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες

Ιταλική μαφία και ISIS διακινούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες

Ως αντάλλαγμα για τα έργα τέχνης, ο ISIS παίρνει  όπλα, όπως  Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, τα οποία διακινεί τόσο για τις  δραστηριότητες των τζιχαντιστών στη Λιβύη, όσο και στο να τροφοδοτεί τους θύλακες της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Τα έργα τέχνης που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο διοχετεύονται είτε στη ρώσικη Μαφία με την οποία η ιταλική Μαφία  διατηρεί μακρόχρονες σχέσεις, είτε σε συλλέκτες  στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Μετά τον συναγερμό που σήμαναν οι αποκαλύψεις της La Stampa,  ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζέλικο Αλφάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας λέγοντας ότι "τα κλεμμένα αντικείμενα τροφοδοτούν τον ISIS και το ΑΕΠ της τρομοκρατίας", ενώ ο εισαγγελέας του Σαλέρνο διερευνά τις σχέσεις μεταξύ της μαφίας και του Χαλιφάτου.

Παρά τη συμμετοχή των ιδιωτών είναι πολύ νωρίς ακόμα – ήδη εξετάζεται- να διαπιστωθεί η "επίσημη" συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος σε επίπεδο αρχηγών της Ντραγκέτα και της Καμόρα, λένε πηγές του υπουργείου. Η παράνομη διακίνηση αρχαίων, ναρκωτικών και ανθρώπων είναι τρία θέματα που απασχολούν διαρκώς το Ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών το οποίο τονίζει την σημασία της "παρακολούθησης", με έρευνες ευρείας κλίμακας.

Λαθραία διακίνηση με τζίρο δισεκατομμυρίων

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν τεκμηριώνεται μόνο εντός των ιταλικών συνόρων, αλλά επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Interpol και την Unesco ο τζίρος της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων είναι μεταξύ 6 και 8 δισεκατομμυρίων  δολαρίων. Με τους μεσίτες να παίρνουν ένα ποσοστό 2% και 5% στη διακίνηση λαθραίων, ο τζίρος όπως προβλέπουν οι ερευνητές θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ιταλική μαφία και ISIS διακινούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες

Πέρα από την πιθανή σχέση του ISIS και της Ντραγκέτα το ρεπορτάζ της La Stampa αποκαλύπτει μια αντικειμενική αναμφισβήτητη αλήθεια: τη μαύρη αγορά αρχαιολογικών έργων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Ως παράδειγμα ο δημοσιογράφος ερευνητής φέρνει την αγοραπωλησία μιας κεφαλής που λεηλατήθηκε από τη Λιβύη και είχε τιμή πρώτης πώλησης 60.000 ευρώ, ενώ ένα άγαλμα είχε την εντυπωσιακή τιμή των 800.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας στο Σαλέρνο,Κοράτο Λέμπο αναμένεται να δώσει εντολή για έρευνα για τη διερεύνηση του βαθμού στον οποίο εμπλέκονται οι τρομοκράτες με τις οργανώσεις της ιταλικής μαφίας. Είναι πασίγνωστο ότι το χαλιφάτο είναι αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος ηγέτης της διακίνησης των αρχαιολογικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από τη Συρία και το Ιράκ, με στόχο την ευρωπαϊκή, αμερικανική, αραβική και ρωσική αγορά. 


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια