Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απεβίωσε ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης

Απεβίωσε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπ...

Απεβίωσε ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης

Απεβίωσε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για πολλά χρόνια αρθογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και επιμελητής της περιοδικής έκδοσης «ΙΣΤΟΡΙΚΑ».

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 12.15 μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ο Φαίδων Μαλιγκούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Σπούδασε Ιστορία, Σλαβική Φιλολογία και Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο ίδιο Πανεπιστήμιο και, στη συνέχεια, υφηγητής της Μεσαιωνικής Σλαβικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γοτίγγης.

Από το 1977 ως το 2008 δίδαξε το μάθημα Ιστορίας και Πολιτισμού των Σλαβικών Λαών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θεωρείται ως ο θεμελιωτής των σλαβικών σπουδών στην Ελλάδα. 

Απεβίωσε ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 70 μελέτες και πολλές μονογραφίες που αναφέρονται στη μεσαιωνική σλαβική ιστορία, στις σχέσεις Βυζαντίου και Σλάβων, στην ιστορική εξέλιξη των νοτιοσλαβικών γλωσσών, καθώς και στις πολιτειακές, νομικές, κοινωνικές και οικονομικές ορολογίες των μεσαιωνικών σλαβικών πηγών. Συμμετείχε, επίσης, με ανακοινώσεις σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και έδωσε πολλές διαλέξεις σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Είχε διακριθεί, μεταξύ άλλων, με υποτροφία του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt, του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίoυ Χάρβαρντ και του είχε απονεμηθεί η Κυανή Ταινία του Πανεπιστημίου της Σόφιας.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια