Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μουσείο για ναυάγια που... ναυαγεί

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων επρόκειτο να στεγάσει 2.000 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες και βρίσκονται κλεισμένες...

Ένα μουσείο για ναυάγια που... ναυαγεί
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων επρόκειτο να στεγάσει 2.000 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες και βρίσκονται κλεισμένες σε αποθήκες.
Είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά το 2010 η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», το οποίο παρουσιάστηκε τότε από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και το υπουργείο Πολιτισμού. 

Στόχος ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής ακτής που μεταξύ άλλων περιελάμβανε έργα ανάπλασης, χώρους αναψυχής και κυρίως την ίδρυση τριών μουσείων. Το Θεματικό Μουσείο, μια πρόγευση του εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά που βρίσκεται μακριά από το λιμάνι και οφείλει να επισκεφθεί κάθε ξένος και Έλληνας επισκέπτης. Το Μουσείο Μετανάστευσης και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο επρόκειτο να στεγάσει 2.000 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στον βυθό των ελληνικών θαλασσών και που οι περισσότερες στεγάζονται σε κλειστές αποθήκες. Και πριν καν ιδρυθεί το μουσείο, έγινε ναυάγιο το ίδιο.

Κι όμως: το κτιριολογικό πρόγραμμά του είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έγινε διεθνής διαγωνισμός κι όλοι εκθείαζαν αυτό το μοναδικό έργο που αποτελείται από έξι άξονες στο κτίριο του Σιλό, τις πρώην διαμετακομιστικές αποθήκες σιτηρών. Ενα μουσείο με πρωτοποριακή φόρμα που θυμίζει πλοίο, πόλος έλξης για τον τουρισμό που θα έμενε στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και ανάπτυξης της περιοχής.

Τώρα, το κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει το μουσείο «ανήκει στην κινεζική Cosco» και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του μεγάλου έργου που τόσο διαφημίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από το ΥΠΠΟ. Ακόμη και η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, που υποστήριξε το έργο μέχρι την τελευταία στιγμή, το παραδέχεται: «Δεν έχω καμία ενημέρωση, παρότι έστειλα πολλές φορές έγγραφα στο ΥΠΠΟΑ για να ρωτήσω για το θέμα. Ουδέποτε μου απάντησαν», λέει σε σχετική ερώτηση της «Κ». Συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να επιμένει για την τύχη του ιδιαίτερου αυτού μουσείου.

Άνθρωποι του ΟΛΠ που είχαν εργαστεί στο έργο της Πολιτιστικής Ακτής και στα μουσεία της λένε πως μετά τη συμφωνία με την Cosco όλα έχουν «παγώσει» και «επανεξετάζονται εκ νέου». Επίσης, υποστηρίζουν πως αν κάποιο από τα μουσεία προχωρήσει, θα είναι το Μουσείο Εναλίων που έχει εντυπωσιάσει τους Κινέζους. Όλα αυτά, εφόσον βοηθήσουν οι επενδυτές. Άλλωστε ο πρέσβης της Κίνας Zou Xiaoli έχει κατά καιρούς δηλώσει πως «υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό». Αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά (2/9), ο κ. Xiaoli δήλωσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο στην Κίνα ήταν πολύ προσοδοφόρα και ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν διάφορες σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, γεγονός που θα βοηθήσει τη συγχρονισμένη κίνηση των τροχών της οικονομίας και του πολιτισμού και θα ενισχύσει περαιτέρω τα θεμέλια της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Τόνισε ακόμη πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, με εστίαση στην οικοδόμηση μηχανισμών ανταλλαγών για το Ολυμπιακό Κίνημα, το Κίνημα του Μαραθωνίου, την αρχαιολογία, τη βιομηχανία κινηματογράφου κ.ά.

Ίσως αυτό αναπτέρωσε το ηθικό πολλών ότι οι Κινέζοι μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία του μουσείου στο Σιλό, το οποίο τους ανήκει. Αλλάς πώς; Το περίεργο στην υπόθεση του Μουσείου Εναλίων είναι η στάση του ΥΠΠΟ. Επίσημη θέση δεν υπάρχει και σε υπηρεσιακό επίπεδο η απάντηση είναι «ζητήσαμε από το ΤΑΙΠΕΔ να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο έργο, αλλά…».

Και να που φτάσαμε στο σημείο να εξαρτάται η δημιουργία του πρώτου και μοναδικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας από το εάν θα βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη οι Κινέζοι. Κι αυτό λέει τα πάντα για το πού βρισκόμαστε σήμερα.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια