Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Αγία Σοφία στην UNESCO, η Μονή Σουμελά στο… πουθενά

Υποστήριξη για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι μουσείο από το 1935, ζήτησε στο Παρίσ...

Η Αγία Σοφία στην UNESCO, η Μονή Σουμελά στο… πουθενά

Υποστήριξη για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι μουσείο από το 1935, ζήτησε στο Παρίσι ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. 

Ο υπουργός μίλησε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, τονίζοντας επίσης τις σημαντικές προσπάθειες του Οργανισμού για την προστασία των μνημείων στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ευχαρίστησε, επίσης, την UNESCO για την προθυμία της να μεσολαβήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό σύστημα της χώρας, όπου έκανε λόγο για «βοήθεια από την UNESCO, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων κανονικά στο σχολικό σύστημα της Ελλάδας, για όσο μένουν εκεί». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο απόφασης για το ζήτημα αυτό στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ως προς την Αγία Σοφία, τόνισε: «το ιστορικό μνημείο, ως προστατευόμενο της UNESCO, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονόπλευρα από καμία θρησκεία. Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του, το μνημείο θα πρέπει να τοποθετείται υπεράνω τέτοιων αντιθέσεων». Κατόπιν, έθεσε το θέμα και στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κ. Irina Bokova, με την οποία είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της Αγίας Σοφίας και το σχέδιο απόφασης για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Κλειστή η μονή Σουμελά από τη γείτονα

Επιτέλους, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα σε διεθνή οργανισμό. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η γείτων εξακολουθεί να κρατά κλειστό το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, κάτι που ξεσηκώνει τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας. Το μοναδικό αυτό μνημείο δεν λειτουργείται, αλλά αποτελεί πηγή έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες που κάνουν κρουαζιέρες στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Αγία Σοφία στην UNESCO, η Μονή Σουμελά στο… πουθενά
Άποψη από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο
Στην ιστορική Μονή είχε τελεστεί λειτουργία τον 15αύγουστο του 2010 και επαναλαμβανόταν έως το 2015, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το φετινό καλοκαίρι δεν επιτράπηκε από την τουρκική πλευρά να γίνει αυτό, με πρόφαση ότι γίνονται εργασίες συντήρησης. Ενώ όμως ως καταληκτική ημερομηνία είχε δοθεί ο Σεπτέμβριος του 2016, ξαφνικά ανακοινώθηκε πως οι εργασίες θα παραταθούν τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2018.

Οι εργασίες σχετίζονται με τις πτώσεις βράχων οι οποίοι έχουν διαβρωθεί λόγω σεισμών, όπως και με τη διείσδυση του ναού. Το υπουργείο ισχυρίζεται πως υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες, οι τοπικοί άρχοντες όμως δεν το δέχονται. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον τουρκικό Τύπο, ποτέ δεν υπήρξε περίπτωση να κινδυνέψει επισκέπτης από ανάλογες καταπτώσεις.

Χάνονται επισκέπτες και πολλά χρήματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος

Συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν οι εργασίες συντήρησης, αλλά διαφωνούν ως προς το ότι το μνημείο κρατείται κλειστό. Θα μπορούσαν, όπως λένε, να είναι ανοιχτές κάποιες πτέρυγες, όσο διαρκούν οι εργασίες σε άλλες ή στα υπερκείμενα βράχια. Προσθέτουν πως οι ταξιδιώτες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια χάνουν ένα σπουδαίο αξιοθέατο και η γύρω περιοχή χάνει χρήματα, όπως και το ίδιο το μνημείο –περί τα 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες τον χρόνο.

Τα έργα θα στοιχίσουν 60 εκατομμύρια λίρες και μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς την επισκεψιμότητα μέχρι το 2018. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα μετά τον Αύγουστο, λόγω της λειτουργίας.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια