Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιο ψηφιδωτό του 1ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην αρχαία Έδεσσα

Τα ψηφιδωτά, τα οποία φέρουν συριακές επιγραφές, χρονολογούνται στην περίοδο της βασιλείας του  Άβγαρου Ε'  (4 π.Χ. - 7 μ.Χ.), του πέ...

Σπάνιο ψηφιδωτό του 1ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην αρχαία Έδεσσα
Τα ψηφιδωτά, τα οποία φέρουν συριακές επιγραφές, χρονολογούνται στην περίοδο της βασιλείας του  Άβγαρου Ε'  (4 π.Χ. - 7 μ.Χ.), του πέμπτου κατά σειρά βασιλιά του βασιλείου της Οσροηνής (132 π.Χ. έως 244 μ.Χ.)
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από την ιστορική λίμνη Μπαλουκλί στην Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν αποκαλύψει ψηφιδωτά που χρονολογούνται στην περίοδο του Βασιλείου της Οσροηνής, γνωστό επίσης και με το όνομα της πρωτεύουσας του, Έδεσσας (σημερινή Şanlıurfa).

Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται σε μια έκταση 45.000 τ.μ. εδώ και έξι χρόνια. Σχεδόν 80 τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου, σκαλισμένοι μέσα σε βράχο έχουν αποκατασταθεί μέχρι τώρα ενώ περισσότερα από πέντε ψηφιδωτά δάπεδα έχουν ανακαλυφθεί στην ίδια περιοχή. Μετά τις εργασίες αποκατάστασης τα ψηφιδωτά θα εκτεθούν σε μουσείο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα ψηφιδωτά φέρουν συριακές επιγραφές και χαρακτικά.

Ο δήμαρχος της Σανλιούρφα δήλωσε ότι η πόλη υπήρξε από την αρχαιότητα πολυπολιτισμική ενώ τα ίχνη της ανιχνεύονται διάσπαρτα παντού στον σημερινό αστικό ιστό.

Μιλώντας για τη σημασία των ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές, δήλωσε: «Οι τάφοι της Ρωμαϊκής περιόδου έχουν ερευνηθεί κατά την διάρκεια των ανασκαφών, όπου βρέθηκαν σημαντικά ψηφιδωτά που χρονολογούνται στην περίοδο της Οσροηνής και διακοσμούσαν τα δάπεδα των τάφων. Αυτά υποδεικνύουν τον πλούτο της πόλης κατά την αρχαιότητα. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται προσεκτικά στην περιοχή. Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν εδώ θα εκτεθούν στους τάφους. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι προσβάσιμα για τους τουρίστες και τους κατοίκους της πόλης. Γνωρίζουμε ότι η Σανλιούρφα έχει μια πλούσια πολιτιστική ιστορία, καθώς βρίσκονται αντικείμενα από πολλές χρονολογικές περιόδους. Εμείς θα αποκαλύψουμε αυτό τον πλούτο και πιστεύω ότι θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Θα αποκαταστήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο και θα τον ανοίξουμε για τους τουρίστες».

Το Βασίλειο της Οσροηνής

Το Βασίλειο της Έδεσσας βρισκόταν στην περιοχή της Άνω Μεσοποταμίας.

Η Οσροηνή ήταν ένα από τα πολλά βασίλεια που προέκυψαν μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Το βασίλειο καταλάμβανε μια έκταση στην σημερινή περιοχή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Η ανεξαρτησία του βασιλείου τελείωσε το 244 μ.Χ. όταν ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια