Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Έψαχνε τουαλέτα, βρήκε τον αρχαιότερο οικισμό της κεντρικής Αυστραλίας

Έψαχνε τουαλέτα, βρήκε τον αρχαιότερο οικισμό της κεντρικής Αυστραλίας
Οι άνθρωποι που έζησαν στο Γουαράτι έτρωγαν αβγά γιγάντιων πτηνών
και κρέας γιγαντόσωμων μαρσιποφόρων 
Ένας Αβορίγινας που βγήκε από το αυτοκίνητό του αναζητώντας μέρος να ουρήσει ανακάλυψε τυχαία τον αρχαιότερο οικισμό των προγόνων του στην έρημο της κεντρικής Αυστραλίας, ηλικίας 49.000 ετών. 

Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι οι Αβορίγινες κινήθηκαν ταχύτατα και χρειάστηκαν μόνο χίλια χρόνια για να φτάσουν από τις βόρειες ακτές στις άνυδρες περιοχές του νότου. Επιπλέον, τα ευρήματα περιλαμβάνουν τις πρώτες ακριβώς χρονολογημένες ενδείξεις για κυνήγι των γιγαντόσωμων ζώων που ζούσαν κάποτε στην Αυστραλία. 

Ο αρχαιολόγος Τζιμ Χαμ του Πανεπιστημίου «Λα Τρόουμπ» στη Μελβούρνη ερευνούσε την περιοχή Γουαράτι, περίπου 550 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας, μαζί με τον αβορίγινα συνεργάτη του Κλίφορντ Κούλτχαρτ, o οποιός θέλησε κάποια στιγμή να ανακουφιστεί. 

«Ο Κλιφ ένιωσε το κάλεσμα της φύσης και μπήκε σε ένα φαράγγι, όπου βρήκε μια θαυμάσια πηγή νερού περιτριγυρισμένη από πετρογραφίες» είπε ο Χαμ στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Οι δύο ερευνητές νόμιζαν αρχικά ότι τα ευρήματα θα ήταν το πολύ 5.000 ετών. Η ανασκαφή, όμως, αποκάλυψε ότι είχαν ηλικία έως και 49.000 ετών, 10.000 χρόνια παλαιότερα από τον ως τότε παλαιότερο οικισμό της κεντρικής Αυστραλίας.

Οι Αβορίγινες έμειναν στο ίδιο σημείο για χιλιάδες χρόνια. Σε διαδοχικά στρώματα εδάφους, συνολικού βάθους ενός μέτρου, ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες ενδείξεις για χρήση ώχρας στην Αυστραλία (49.000- 46.000 ετών), τις αρχαιότερες οστέινες βελόνες στην Αυστραλία (40.000 - 38.000 ετών), τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία με ξύλινη λαβή (24.000 ετών) και τις αρχαιότερες ενδείξεις χρήση γύψου (40.000 - 33.000 ετών).

Μέσα στα ίδια στρώματα βρέθηκαν επίσης αβγά από ένα εξαφανισμένο γιγάντιο πτηνό καθώς και οστά του Diprotodon optatum, ένα ζώο σαν υπερμέγεθες γούμπατ. 

Τα ευρήματα, λέει η ερευνητική ομάδα, δείχνει ότι οι Αβορίγινες, ένας από τους αρχαιότερους πληθυσμούς του κόσμου, δεν χρειάστηκαν 10.000 χρόνια για να φτάσουν από τις βόρειες ακτές μέχρι το εσωτερικό της ηπείρου, όπως πίστευαν πολλοί μέχρι σήμερα.

«Έφτασαν εκεί πριν γίνει η περιοχή τόσο άνυδρη» εικάζει ο Χαμ.

Ο Κλίφορντ Κούλτχαρτ που ανακάλυψε την τοποθεσία δηλώνει τώρα περήφανος και ευλογημένος: «ήταν τα πνεύματα που μου έδειξαν το δρόμο», λέει.

Εξίσου περήφανος, λέει, πρέπει να είναι ολόκληρος ο λαός των Αβορίγινων.

Πηγή: Β. Πρατικάκης, in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου