Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Επαναπατρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο κυπριακής αρχαιότητας

Επαναπατρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο κυπριακής αρχαιότητας

Ένα αρχαίο κυπριακό πήλινο κέρνο (τελετουργικό αγγείο) της Πρωτο-Γεωμετρικής περιόδου (1050-900 π.Χ.), που εντοπίστηκε σε οίκο πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου, μετά από διαδικτυακές έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, επαναπατρίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατόπιν αιτήματος των κυπριακών Αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε την κυπριακή αρχαιότητα στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Οκτώβριο του 2016 το παρέδωσε στα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Λονδίνο Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία επέβλεψε τη συσκευασία της αρχαιότητας και τη συνόδευσε αεροπορικώς στην Κύπρο στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αρχαιότητα προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του κ. Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει άλλη μια σημαντική κυπριακή αρχαιότητα από την ίδια ιδιωτική συλλογή, η οποία επαναπατρίστηκε τον Ιούλιο (ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο - περίπου 700 π.Χ).0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου