Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Ένας άγνωστος πολιτισμός που έζησε πριν από 3.600 χρόνια έρχεται ξανά στο φως χάρη στην χορηγία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Eugene...



Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Ένας άγνωστος πολιτισμός που έζησε πριν από 3.600 χρόνια έρχεται ξανά στο φως χάρη στην χορηγία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Eugene Kaspersky.

O Eugene Kaspersky, δεν είναι σίγουρα ο τυπικός Ρώσος τουρίστας και πολύ περισσότερο ο τυπικός Ρώσος επιχειρηματίας. Αρκετά χρόνια πίσω, 15 συγκεκριμένα, στις οικογενειακές διακοπές του στην Ελλάδα βρέθηκε στην Σαντορίνη μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Στην Κρήτη που βρίσκονταν ένας φίλος του του είχε αναφέρει ότι θα έπρεπε να επισκεφθεί την Σαντορίνη καθώς την θεωρούσε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του κόσμου. Αγοράζει εισιτήριο και κορνάροντας στο λιμάνι του Ηρακλείου και καταφέρνει 6 ώρα το πρωί να μπει τελευταίος στο πλοίο της γραμμής που τότε έκανε ατελείωτες ώρες να φθάσει. 

Έμεινε μόνος μία ημέρα όμως η Σαντορίνη τον κέρδισε και έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του ότι θα επιστρέψει σύντομα για να την εξερευνήσει. Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια και αποφασίζει να αφιερώσει αυτή την φορά 3 ημέρες. Θα επισκεφθεί την Κόκκινη Παραλία και αποφασίζει να πάει και τον αρχαιολογικό χώρο, στο Ακρωτήρι, που έβλεπε ότι ήταν σχετικά κοντά στον τουριστικό του χάρτη. Το Ακρωτήρι όμως ήταν κλειστό λόγω προβλημάτων που υπήρχαν με τo στέγαστρο. Τότε ακόμη η εταιρεία του, η Kasperksy Lab μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας, ήταν μικρή και άγνωστη. 

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Η τρίτη φορά που επέστρεψε στην Σαντορίνη ήταν και αυτή που άλλαξε οριστικά την σχέση του με το νησί. Η επιστροφή έγινε πριν από τρία καλοκαίρια, το 2013. Με αφορμή μία συνάντηση στελεχών στην Σαντορίνη επισκέφθηκε επιτέλους το Ακρωτήρι που μετά από πολλές περιπέτειες είχε ανοίξει πάλι, αλλά οι εργασίες είχαν σχεδόν ακινητοποιηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει χώρα. Εντυπωσιάζεται, και αφού το συζητά με τους συνεργάτες του αποφασίζουν από κοινού, ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πάρει πάλι μπροστά. 

«Επισκεφτήκαμε το Ακρωτήρι, είδαμε ότι η ανασκαφή είχε σταματήσει και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε. Είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα. Δεν ξέραμε τίποτα από ανασκαφές. Δεν ξέραμε πως να προσεγγίσουμε τους αρχαιολόγους και να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν. Να τους πείσουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυτό που λέμε. Αυτό που με γοητεύει στο Ακρωτήρι και τη συνεχιζόμενη, εδώ και δεκαετίες, αρχαιολογική έρευνα είναι η αίσθηση του απρόβλεπτου παρελθόντος. Το ότι 3.500 χρόνια μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου, εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως ζούσαν οι κάτοικοι αυτού του τόπου τότε. Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμα να ανακαλύψουμε παρά πολλά. Λέτε σε 3.500 χρόνια από σήμερα, να ενδιαφέρεται κανείς να μάθει τι κάναμε εμείς;» ανέφερε πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών στο χώρο μετά από την διεύρυνση της συνεργασία της Kaspersky Lab με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Πρόκειται για συνεργασία που ξεκίνησε το 2015, όταν η εταιρεία προχώρησε στη χορηγία της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Πλέον θα υποστηρίξει διάφορες φάσεις του έργου στο Ακρωτήρι. Η πρώτη φάση θα αποτελείται από ανασκαφές στην Οικεία των Θρανίων, κοντά στο κτήριο Ξεστή 3, όπου και βρέθηκε το χρυσό ειδώλιο αιγάγρου το 1999. Επειδή αυτό αποτελεί το μοναδικό χρυσό αντικείμενο που έχει ανακαλυφθεί στο Ακρωτήρι μέχρι τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα και ανασκαφή θα τους βοηθήσει να βρουν ένα βωμό. Το news247 βρέθηκε στον χώρο τον ανασκαφών και συνομίλησε με την Ναννώ Μαρινάτου, κόρη του Σπυρίδωνος Μαρινάτου που ξεκίνησε πρώτος τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι πίσω στην δεκαετία του '60. Η ίδια ειδικεύεται στη μινωική θρησκεία και γενικότερα στην αρχαία ελληνική θρησκεία ενώ από το 2001 είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Σύμφωνα με την κα. Μαρινάτου:

«Πρόκειται για μια κολοσσιαία ανασκαφή την οποία εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς και τις σημερινές τεχνικές ίσως να χρειαστούν πάνω από 200 χρόνια για να έρθουν στο φως όλα τα ευρήματα της.»

Η δεύτερη φάση της χορηγίας της Kaspersky Lab θα περιλαμβάνει εργασίες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των τοιχογραφιών από το Μέγα Κλιμακοστάσιο του κτηρίου Ξεστή 4. Στη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών, αρκετές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα των κατακερματισμένων τοιχογραφιών ανακτήθηκαν εδώ, αλλά πολλά τμήματά τους δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Οι τοιχογραφίες αυτές διακοσμούσαν κάποτε τους τοίχους, πλαισιώνοντας όλα τα πατώματα της σκάλας, με το πλατύσκαλό της να εκτιμάται ότι θα κάλυπτε συνολική επιφάνεια περίπου 90 τετραγωνικών μέτρων.

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Ο Ρώσος που χρηματοδοτεί στη Σαντορίνη τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα

Η Kaspersky Lab έχει ήδη υποστηρίξει την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διατήρηση του τμήματος από τον Ανατολικό και Βόρειο τοίχο του πλατύσκαλου στο δεύτερο όροφο (περίπου 12,50 τετραγωνικά μέτρα). Φέτος, το έργο θα καλύψει το επόμενο τμήμα παρόμοιου μεγέθους, δηλαδή τους Βόρειους και Νότιους τοίχους του τέταρτου πατώματος της σκάλας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, Διευθυντής της Ανασκαφής του Ακρωτηρίου υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες συμπληρώθηκαν μετά από 20 χρόνια και πλέον χάρη στην χορηγία της Kaspersky Lab έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων στα συνεργεία και οι εργασίες μπορεί να επισπευσθούν. 

Τέλος η Kaspersky Lab είναι χορηγός των εργασιών συντήρησης των κτισμάτων. Το αρχαίο σύστημα των ξύλινων κτιριακών ενισχύσεων αποσυντίθεται, παραμορφώνοντας τμήματα τοίχων και δαπέδων. Μέτρα διάσωσης λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τη δεκαετία 1960-70, αλλά η συμπεριφορά των μνημείων στο πέρασμα του χρόνου, σε συνάρτηση με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και τους σεισμούς, δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως. Η Kaspersky Lab είναι χορηγός της επιτόπιας χαρτογράφησης της παρούσας κατάστασης διατήρησης των ερειπίων και της ανάλυσης και ταξινόμησης των δεδομένων που συλλέγονται για τα μνημεία, ώστε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για τη διάσωση των κτισμάτων από τη φθορά.

Στην ερώτηση ποιο είναι το ύψος της χορηγίας τόσο ο Eugenie Kaspersky όσο και οι συνεργάτες του απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση. Το μόνο που φρόντισε να διευκρινίσει είναι ότι  η χορηγία μας στο Ακρωτήρι είναι πολύ μικρότερη από αυτή στην Formula 1


Τέλος συνομιλώντας με την Αρχιτέκτονα και καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κα. Κλαίρη Παλυβού μας ανέφερε ότι οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι, είναι για την ίδια οι σημαντικότερες του 20ου αιώνα στην Ελλάδα. "Ίσως ακόμη πιο σημαντικές και από αυτές στην Βεργίνα".  Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά είναι η πρώτη φορά που σε τόσο βάθος χρόνου - 3.600 χρόνια πριν - συναντούμε τριώροφες κατοικίες ενώ στο Ακρωτήρι οι ανασκαφές έφεραν στο φως και τα πιο παλιά παράθυρα που βρέθηκαν σε οικίες και τα οποία βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στις πόρτες (σ.σ. παρά την θύρα) των σπιτιών.


Πηγή: Κ. Χριστοδούλου, News247

1 σχόλιο

  1. δΕΝ Τ'ΟΧΩ ΠΩς ΠΕΘΑΊΝΩ...παρα που όσο ζω μαθαίνω. Ποιός μπορούσε να διανοηθεί ότι μετα 3.500 χρόνια το Ηφαίστειο και η γήσ της Σαντορίνης θα έπευταν σε τόση πολυλογία. Θα γενιόταν τέτοιο ξύμνημα.Χαρη στην ευαισθησία και την ευμάρεια ενός Γωτισμένου Φιλέλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή