Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: η πυραμίδα-ματριόσκα των Μάγιας

H πυραμίδα Κουκουλκάν βρίσκεται μέσα στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία Γιουκατάν του Μεξικού   Η πυραμίδα του Κουκ...

Μεξικό: η πυραμίδα-ματριόσκα των Μάγιας
H πυραμίδα Κουκουλκάν βρίσκεται μέσα στο αρχαιολογικό συγκρότημα
Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία Γιουκατάν του Μεξικού  
Η πυραμίδα του Κουκουλκάν, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας, έχει κατασκευαστεί με την λογική μιας «ρωσικής κούκλας ματριόσκα», καθώς στο εσωτερικό της έχουν χτιστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.

Όπως δήλωσαν λοιπόν οι αρχαιολόγοι, μια πυραμίδα ύψους 10 μέτρων βρέθηκε μέσα σε μια άλλη δομή ύψους 20 μέτρων, η οποία περιβάλλεται από έναν αντίστοιχο εξωτερικό χώρο ύψους 30 μέτρων στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία του Γιουκατάν.

Η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., ενώ η μεσαία πυραμίδα (που είχε ήδη ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1930) χρονολογείται από το 800-1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη ολοκληρώθηκε κάπου μεταξύ 1050-1300.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως η πυραμίδα των Μάγιας, γνωστή και ως «Ελ Καστίγιο» (Το Κάστρο), χτίστηκε σε τρεις φάσεις.

Μεξικό: η πυραμίδα-ματριόσκα των Μάγιας
Οι τρισδιάστατες ηλεκτρικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι
η εσωτερική δομή χτίστηκε μεταξύ του 550 και 800 μ.Χ.
«Είναι σαν μια ρωσική ματριόσκα. Κάτω από την μεγάλη κούκλα έχουμε μία ακόμη και από κάτω άλλη μία» δήλωσε ο επικεφαλής του έργου και γεωφυσικός, Ρενέ Τσάβεζ Σεγκούρο.

«Οι δομές αυτές χτίστηκαν η μία πάνω στην άλλη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παρακμής ή της άφιξης της νέας ηγεσίας [των Μάγιας]», δήλωσε με τη σειρά της η Ντενίς Αργκότ, απ’ το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Μεξικό: η πυραμίδα-ματριόσκα των Μάγιας
Τρισδιάστατη γεωφυσική απεικόνιση του εσωτερικού του ναού που θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές ανασκαφικές εργασίες στην προσπάθεια εντοπισμού του αρχικού ιερού.

Μεξικό: η πυραμίδα-ματριόσκα των Μάγιας
Τρισδιάστατη απεικόνιση της εσωτερικής δομής του ναού
Η μικρότερη πυραμίδα εντοπίστηκε χάρη στη χρήση κάποιων νέων, μη-επεμβατικών τεχνικών σάρωσης και πρόκειται, όπως θεωρούν οι επιστήμονες, για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στον πολιτισμό των Μάγια προτού επηρεαστεί από την πρόσμειξη του με τους πληθυσμούς του κεντρικού Μεξικό.

Το 2015 οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει πως η πυραμίδα Κουκουλκάν είχε χτιστεί στην κορυφή ενός υπόγειου ποταμιού.


Πηγή: Κ. Τσάβαλος, in.gr , The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια