Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μέτρα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας (στο βορειοανατολικό τμή...

Μέτρα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας (στο βορειοανατολικό τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης Νέας Μάκρης) προχώρησε κλιμάκιο από εκπροσώπους συναρμόδιων φορέων, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, που πραγματοποίησαν αυτοψία στη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας – σύσκεψης στο Β.Α. τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης όπου βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Μπρεξίζας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου όγκου μπάζων και απορριμμάτων που έχουν καλύψει το σημείο και αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αυτού χώρου.

Συμφωνήθηκε αρχικά η εκπόνηση μελέτης (ανάθεση από τον Δήμο Μαραθώνα) για την αποκατάσταση του χώρου και τη μεταφορά του κύριου όγκου των μπάζων από το συγκεκριμένο σημείο σε κοντινό λατομείο, αφού προηγηθεί η σχετική αδειοδότηση και πάντα υπό τον έλεγχο και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα δράσεων για τη συνολική προβολή και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων – υδροβιοτόπων του Δήμου Μαραθώνα σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη του Μαραθώνα και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων που θα τον καταστήσουν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και τόπο αναψυχής.

Οι αρχαιότητες στην περιοχή του Μικρού Έλους της Μπρεξίζας είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν την θέση με το όνομα Νησί.

Μέτρα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας

Σε σχέδιο του γάλλου πρόξενου στην Αθήνα Λ.Σ. Φοβέλ αποτυπώθηκαν το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου), καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα. Το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γ΄ Κ.Π.Σ.). 

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή.

Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώπου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Τίβολι, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.



Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια