Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επισκέψιμο για το κοινό το Circus Maximus στη Ρώμη

Άποψη του Circus Maximus που άνοιξε και πάλι για το κοινό μετά τις εργασίες  αποκατάστασης Παρουσιάστηκε    την περασμένη Τετάρτη  στη...

Επισκέψιμο για το κοινό το Circus Maximus στη Ρώμη
Άποψη του Circus Maximus που άνοιξε και πάλι για το κοινό
μετά τις εργασίες  αποκατάστασης
Παρουσιάστηκε  την περασμένη Τετάρτη στη Ρώμη ο ανακαινισμένος αρχαιολογικός χώρος του Circus Maximus, μετά τις εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους  δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας του αρχαίου κόσμου.

Μια έκταση 600 μέτρων παρουσιάζει ενδείξεις από τις αρματοδρομίες που κάποτε προσέλκυαν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, και ό,τι έχει απομείνει από τις αρχαίες δομές που παρέμειναν κλειστές από συρματοπλέγματα εδώ και χρόνια.

Όμως, από τις 17 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες είναι σε θέση να δουν από κοντά τα τοξωτά πεζοδρόμια όπου συγκεντρώνονταν γερουσιαστές και πληβείοι. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και ανασκάψει αρχαία καταστήματα και έναν πέτρινο δρόμο.

«Μπορούμε να φανταστούμε την πολυσύχναστη δραστηριότητα γύρω από το ημικύκλιο όπου έχουμε προβεί σε εργασίες αποκατάστασης και πρόσβασης για το κοινό, ώστε οι επισκέπτες να συγκεντρώνονται γύρω από αυτές τις δομές», δήλωσε ο Claudio Parisi Presicce, έφορος πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρώμης.

Επισκέψιμο για το κοινό το Circus Maximus στη Ρώμη
Η ανασκαφή βοήθησε τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν τις
διάφορες κατασκευαστικές φάσεις του Circus Maximus
Επισκέψιμο για το κοινό το Circus Maximus στη Ρώμη

Ο Presicce δήλωσε ότι το Circus Maximus ήταν χώρος για σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα καθ'όλη την ιστορία της πόλης, καθώς αποτέλεσε και το σημείο εκκίνησης της καταστροφικής πυρκαγιάς κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ένας από τους πιο κακόφημους μύθους που συνοδεύουν τον χώρο είναι ότι ο Ρωμύλος, ιδρυτής της Ρώμης έφερε εδώ γυναίκες από τους Σαβίνους, τις οποίες απήγαγαν για να παντρευτούν Ρωμαίους.


"Η Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών" (1574-82),
 έργο του Τζιαμπολόνια, Loggia dei Lanzi, Φλωρεντία.
«Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, έλαβε χώρα η περίφημη "Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών", ο οποίος οδήγησε στο σχηματισμό των πρώτων ρωμαϊκών οικογενειών που στη συνέχεια έχτισαν την πόλη της Ρώμης», είπε ο Presicce.


Δεν υπάρχουν σχόλια