Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Selfies, η μάστιγα των μουσείων

Κουνήσαμε, με νόημα, τα κεφάλια μας όταν τουρίστες, στο Μιλάνο και στην Λισαβόνα, έσπασαν αγάλματα - αριστουργήματα, που είχαν φιλοτεχ...

Selfies, η μάστιγα των μουσείων

Κουνήσαμε, με νόημα, τα κεφάλια μας όταν τουρίστες, στο Μιλάνο και στην Λισαβόνα, έσπασαν αγάλματα - αριστουργήματα, που είχαν φιλοτεχνηθεί πριν από αιώνες -, για να βγάλουν μια selfie.

Δυστυχώς, αυτή η συνήθεια δεν έχει τελειωμό. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας ακόμη ανεκδιήγητος επισκέφθηκε το National Museum of Ancient Art στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και γκρέμισε από το βάθρο του ένα άγαλμα του 18ου αιώνα, τη στιγμή που πόζαρε πλάι του. Ο ανεύθυνος τουρίστας από τη Βραζιλία κατάφερε να θρυμματίσει το πολύχρωμο ξύλινο άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ (το οποίο, θρυμματισμένο πλέον, ίσως και να είναι καινούργια ατραξιόν για selfie).

Ο Nuno Miguel Rodriges, που κατά τύχη βρισκόταν στην αίθουσα, κατέγραψε με τον φακό του το αποτέλεσμα της «δημιουργικής επέμβασης» του φιλότεχνου Βραζιλιάνου. «Υπήρχαν φύλακες στην αίθουσα τη στιγμή του συμβάντος... Όλοι μας δεν πιστεύαμε στα μάτια μας μ' αυτό που συνέβη. Έπεσε μεγάλη σιωπή» δήλωσε στην εφημερίδα Publico.

Selfies, η μάστιγα των μουσείων
Πριν

Selfies, η μάστιγα των μουσείων
Μετά
Στη σελίδα του στο Facebook, το NMAA ανακοίνωσε ότι το άγαλμα θα εξεταστεί από την ομάδα συντηρητών του μουσείου και η έκθεση θα γνωστοποιηθεί στο κοινό. Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο τοποθέτησής του σε διαφορετικού τύπου βάθρο όταν εκτεθεί ξανά. «Η κατάσταση είναι, όμως, απαράδεκτη» δήλωσε, στην εφημερίδα Diário de Notícias ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Jos Alberto Seabra Carvalho. «Το άγαλμα έχει επηρεαστεί, σε μεγάλο βαθμό, στα φτερά, το ένα χέρι και τον μανδύα. Η βλάβη είναι σοβαρή αλλά αναστρέψιμη» πρόσθεσε.

Πιθανά, όμως, η άλλη σοβαρή βλάβη  να μην είναι αναστρέψιμη. Μήπως θα ήταν καλύτερα να είναι υποχρεωμένος ο επισκέπτης να αφήνει το κινητό του μαζί με τα υπόλοιπα, (παλτά, φαγώσιμα, ποτά, τσάντες, backpacks κλπ) σε locker πριν μπει στις αίθουσες ενός μουσείου;


Πηγή: Left, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια