Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέφτουν… πέφτουν οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Οι αυξημένες τιμές εισιτηρίων, διώχνουν τους τουρίστες από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας. 

 Πέφτουν… πέφτουν οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Οι αυξημένες τιμές εισιτηρίων, διώχνουν τους τουρίστες από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας. 

Ακόμη και τον Αύγουστο, με το ρεκόρ επισκεπτών από ξένες χώρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σημειώθηκε μείωση στους επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Ως προς τα μουσεία, η μείωση ανήλθε στο 5,6% και ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους στο 8.4%. Λόγω της αύξησης στις τιμές εισιτηρίων από τον Απρίλιο, τα έσοδα σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τον Αύγουστο το 2015 ως προς τα μουσεία κατά 13.4% και ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους κατά 76,5%.

Άνοδο σημειώνει και η χορήγηση εισιτηρίων ελευθέρας εισόδου, καθώς έχουν προστεθεί νέες κατηγορίες (ανέργων κλπ). Στα μουσεία, αυξήθηκαν κατά 51,8% και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 55.9%. Οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, και σίγουρα η πολιτική θα πρέπει να επανεξεταστεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα μουσεία, ένα κανονικό εισιτήριο, κοντεύει να αντιστοιχεί σε ένα με ελεύθερη είσοδο για όλο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2016. Όλο αυτό τον καιρό εφαρμόζεται η νέα πολιτική για τα ελευθέρας. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Στα μουσεία είχαμε 1,6 εκ. εισιτήρια έναντι 1,4 εκ. ελευθέρας. Στους αρχαιολογικούς χώρους, το ποσοστό αλλάζει και γίνεται περίπου ένα προς δύο. Τουτέστιν, έχουμε 4,2 εκ. επισκέπτες με ολόκληρο εισιτήριο και 2,8 με ελευθέρας.

Τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στο διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2016, σημείωσαν άνοδο. Από 39 εκατομμύρια ευρώ, ανέβηκαν στα 59. Αξιοσημείωτο ποσό, όμως αν συνεχιστεί η πτώση των εισιτήριων εισόδου, θα εμφανιστεί, τελικά, πτώση και στα έσοδα. Η αύξηση των 20 εκατομμυρίων ευρών, εμφανίζεται παρά την μείωση των επισκεπτών, επειδή έχουν  αυξηθεί οι τιμές εισιτηρίων από Απρίλιο έως και Οκτώβριο. Όσο οι επισκέπτες θα λιγοστεύουν τόσο η ωφέλεια θα μειώνεται. Το θέμα για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως οι εισπράξεις. Όσο περισσότεροι τουρίστες τα επισκέπτονται τόσο τα αισθήματά τους και η εκτίμησή τους προς τη χώρα μας γίνονται και πιο θετικά, αφού η αξία τους είναι να δείχνουν στο κοινό τα επιτεύγματα των προγόνων μας και να τους βοηθούν να τα εκτιμήσουν.

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού. Αν στους καλοκαιρινούς μήνες, με τόσο τουρισμό, εμφανίζεται πτώση, η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη κατά τους χειμερινούς. Αν δεν φροντίσει να εξορθολογήσει τις τιμές εισιτηρίων και να βρει τρόπους προσέλκυσης του κοινού, το πρόβλημα θα μεγαλώνει διαρκώς. Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει» ματαίως εδώ και δύο χρόνια και δεν την κατορθώνει, δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν πρόκειται να συμβάλει ιδιαιτέρως στα έσοδα, παρά μόνο στον έλεγχο των εισιτηρίων που κόβονται. Εάν και εφόσον μπορεί ο επισκέπτης να βγάζει το εισιτήριό του από το διαδίκτυο και με πιστωτική τότε κάτι μπορεί να γίνει, αλλά κι αυτό δεν είναι πανάκεια.

Εκτός από καινούργιες εκθέσεις που πρέπει να γίνουν στα μουσεία μας, ώστε να προσελκύεται και ο ντόπιος επισκέπτης, είναι απαραίτητα και νέα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους για αναβάθμισή τους και για ανάδειξη μνημείων.

Τέλος, οι εισπράξεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων από τα πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι απαράδεκτα χαμηλές. Μόλις 3,9 εκ. για το 2016. Το έχουμε γράψει άπειρες φορές ότι σε όλο τον κόσμο, τα έσοδα των μουσείων προέρχονται κατά 85% από τα πωλητέα και κατά 15% από τα εισιτήρια. Εδώ, κάπου 5% είναι από τα πωλητέα και 95% από εισιτήρια. Αυτό θα αλλάξει, ή θα συνεχίζεται η διαχείριση ενός συστήματος το οποίο δεν αποφέρει;

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τοποθέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων τον διευθυντή του γραφείου της, Ευάγγελο Πολίτη σε θέση μέλους που παραιτήθηκε.

Πηγή:Α. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια